A+ A A-

Imami IZB u Švedskoj u posjeti Bošnjačkom kulturnom centru u Berlinu

U okviru ovogodišnjih aktivnosti Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Udruženje ilmijje organiziralo je trodnevnu posjetu imama Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu. Pored glavnog imama, zatim predsjednika IZBUŠ-a te predsjednika Udruženja, još osam imama u ponedjeljak 20. oktobra krenulo je na ovu studijsku posjetu jednom od najuspješnijih bošnjačkih džemata u dijaspori.

10-11-2014-03-im-izbus-pos-ber-1

Put do Berlina bio je popraćen zajedničkim namazima, muhabetima, druženjem, boljim međusobnim upoznavanjem, a sami ulazak u Islamski centar u ponedjeljak navečer i prvi utisci posvjedočili su da je odabir ovog Centra za posjetu bio pravi pogodak.

Domaćini Centra su pokazali doista veliki nivo u dočeku kolega iz Švedske što su pokazali svojim srdačnim gostoprimstvom i organizacijom. Nakon večere i namaza imam Centra Advan ef. Ljevaković, njegov zamjenik Suad ef. Hodžić te predsjednik Centra gosp. Meho Travljanin upoznali su imame sa glavnim aktivnostima Centra, a prezentacija mektebske pouke bila je posebno naglašena i jako korisna.

Utorak su imami imali priliku pobliže upoznati nekoliko historijski i kulturno najznačajnija mjesta u Berlinu te klanjati podne namaz u turskoj Šehidskoj džamiji sa dvije munare i posebnim historijskim značajem. Ezan s njenih munara pozivao je na namaz u centru Berlina.

Nakon večere istog dana, druženja i razgovora sa Advan ef. i njegovim kolegama uslijedila je šetnja gradom, a narednog dana, u srijedu, poslije doručka uslijedio je povratak u Švedsku.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman ovu posjetu Berlinu prokomentarisao je na sljedeći način:

"Studijsku posjetu Islamskom centru Bošnjaka u Berlinu smatram jednom od značajnijih aktivnosti organiziranih u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj. Veoma je važno da su naši imami imali priliku vidjeti i čuti kako je nastajao jedan od naših najljepših vakufskih objekata u dijaspori. Podjednako važno bilo je upoznati se sa načinom rada Islamskog centra, a posebno kako je organizirana mektebska nastava.

Ljubazni domaćini pobrinuli su se da vidimo i neke znamenitosti grada Berlina, pa je ova posjeta bila i svojevrsni historijski čas.

Konačno, smatram da i ovo trodnevno druženje sa kolegama iz Švedske ima svoju posebnu vrijednost."

”Atmosfera koja je bila prisutna u svim trenucima ove posjete pokazivala je da imamima itekako treba ovakvih posjeta i druženja. Uspjeh Bošnjačkog kulturnog centra u Berlinu djelovao je inspirativno na sve imame, imalo se puno toga korisnog i vidjeti i čuti, a još veće prijateljstvo i bolja saradnja među imamima u Švedskoj možda je i najbogatiji poklon ove posjete, za koju se nadam da će, ako Bog da, biti samo uvod za još puno ovakvih i sličnih aktivnosti”, istakao je Nezir ef. Špiodić, predsjednik Udruženja.

N.Š.