A+ A A-

Tuzla: Održano predavanje „Druženje sa Kur'anom“

 

U džematu Tušanj-Slatina upriličeno je drugo predavanje za omladinu u okviru projekta „Probudimo se“. Predavanje je održano u četvrtak, 6. novembra 2014. godine a gost predavač na ovom drugom predavanju projekta za mlade bio je dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

Tema o kojoj se govorilo bila je pažljivo odabrana, ciljana i nadasve inspirativna svima a posebno mladima. Dr. Seljubac je govorio o druženju sa Kur'anom.

Goste je na samom početku poselamio imam džamije Tušanj-Slatina, hafiz Saudin-ef. Gobeljić.

Dr. Sead-ef. Seljubac je tokom svog obraćanja ukazao na to da se sa Kur'anom moguće družiti i da ima više pristupa druženja sa istim. „Ibadetski pristup je najprisutniji pristup koji se prepoznaje kod muslimana u Bosni i Hercegovini jer smo naučeni da je učenje Kur'ana sevap. Potom tu je znanstveni pristup Kur'anu koji je prisutan u obrazovnim ustanovama, medresama i institutima na kojima se izučava i treći pristup je praktični gdje ljudi žive u skladu sa Kur'anom ali toga nisu ni svjesni.“ – kazao je, između ostalog dr. Seljubac.

U svom jezgrovitom izlaganju dr. Seljubac je predočio mnogo pitanja koja mogu potaći na dublje analize značenja i značaja Kur'ana u životima svih onih koji se druže s njim.

Nakon predavanja koje se bilo upriličeno u džamiji, uslijedilo je i druženje na kojem su svi prisutni bili u prilici voditi razgovor sa uvaženim gostom u ugodnom ambijentu Kulturno-obrazovnog centra Tušanj.

Članovi hora Behram-begove medrese u Tuzli su uzeli učešće u ovom programu, učeći odlomke iz Kur'ana i izvedbama odabranih ilahija.

  • PB064764PB064764