Promo banner

A+ A A-

U Srebreniku obilježena Nova hidžretska 1436. godina

Centralna svečanost povodom nove 1436. hidžretske godine na području MIZ Srebrenik je održana u četvrtak 23.10.2014. g. u džematu Špionica nakon akšam namaza.

Program su izveli imami s područja Srebrenika, a prisutnima se obratio glavni imam i imam džemata Špionica Refik-ef. Hodžić.

Specijalni gost svečanosti je bio hfz. Sulejman-ef. Bugari, koji je u svome govoru istakao važnost Hidžre, kao i džemata i zajedništva.

Nekoliko ilahija i kasida izveli su hor džemata Špionica, koji su razveselili duše prisutnih, ašere je proučio hfz. Damir-ef. Jahić, a dovu hfz. Esmir ef. Selimović.

Nakon programa klanjana je jacija-namaz, a druženje sa hafizom Bugarijem nastavljeno je u učionici. Uručeni su i paketići za sve polaznike mekteba Špionica, a nakon jacije bio i vatromet.

Najbolji poklon džematu Ćehaje za novu 1436 h.g. hatma dove za devet odraslih džematlija

U subotu 25. 10. 2014. godine u džematu Ćehaje MIZ-e Srebrenik je upriličena posebna, nesvakidašnja svečanost povodom obilježavanja nove 1436 h.g. hatma dove za devet odraslih džematlija ovog džemata.

U prepunoj džamiji poslije akšam-namaza  imam džemata  Jasmin ef. Begunić je u svom obraćanju kazao da su ove džematlije najbolji poklon ovom džematu. Jasmin ef. je čestitao ovim vrijednim džematlijama na njihovom uspjehu i istakao da su oni i pored  svojih porodičnih obaveza, oko djece školaraca, unučadi i drugih obaveza uspjeli da se posvete ovom veoma važnom ibadetu. Oni su bili odlučni, ustrajni, puni energije i želje da nauče kur’ansko pismo i tako okončaju hatmu, istakao je Jasmin ef. Begunić.

Nakon obraćanja glavnog imama MIZ-Srebrenik Refik ef. Hodžića, predsjednik IO MIZ-Srebrenik Mevludin ef.Joldić je uručio svjedodžbe o završenom kursu arapskog pisma i hatme.

Kurs arapskog pisma i hatmu završili su: Avdić Zehra, Alić Rukija, Avdić Azra, Nurković Jasmina, Omerović Amira, Omerović Selma, Suljagić Nekir, Suljagić Muris, Smajlović Mina.

Damir ef. Babajić/muftiluktz.net 

  • 0101