Promo banner

A+ A A-

I u Janji svečano dočekana 1436. hidžretska godina

Nastupanje 1436. hidžretske godine obilježeno je u Janji uz prigodan program u Atik džamiji nakon akšam namaza 24. oktobra ove godine.

29-10-2014-06-nhg-janja-1

Odziv mještana je bio veliki, a najveća radost se primjećivala na licima najmlađih. Program je započet obraćanjem glavnog imama MIZ Janja Omera-ef. Camića. Polaznici mektebske nastave su proučili nekoliko ilahija i kasida, te izveli recitacije.

Drugi dio programa uljepšali su mališani iz igraonice “Vildan”. Njihovi veseli glasovi izmamili su najviše osmjeha kod džematlija, dok su se trudili da prouče ilahije i izrecituju recitacije. Najponosniji su bili njihovi roditelji i njihove odgajateljice Fatima Mulasalihović i Merima Durgutović koje su bile odgovorne za njihov dio programa. Prigodno predavanje održao je dr. Sead Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

Nakon džamijskog programa, svi prisutni su se u džamijskom dvorištu počastili poslasticama koje su pripremile vrijedne janjarske hanume kojima je već dugi niz godina praksa da svojim kuharskim umijećem obraduju džematlije.

Na samom kraju svi su imali priliku da uživaju uz vatromet koji je nezaobilazan u ovakvim prilikama.

Nov hidžretska godina obilježena i u Osnovnoj školi u Janji

Već petu godinu u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Janji, školskom priredbom učenika i nastavnika, svečano se obilježava Nova hidžretska godina. Na ovaj mali jubilej, svečano je bilo i u ponedjeljak 27.10.2014. godine kada je u holu ove škole na lijep način obilježen ovaj značajan datum iz historije islama.

29-10-2014-06-nhg-janja-2

 

Na pozornici su se smjenjivali učenički talenti u učenju Kur´ana, prelijepih ilahija i kasida, pjesama, recitacija, poučnih tekstova i igrokaza, dok su na kraju i članovi BKUD-a "Mula Alija Sadiković" školskog uzrasta odigrali i koreografiju Bošnjačkih narodnih igara. Organizator ove priredbe, kao i prethodnih godina, je vjeroučitelj u ovoj školi profesor Samir Baćevac koji se u svom obraćanju zahvalio rukovodstvu škole, na čelu sa direktoricom Milicom Perković-Blagojević, na susretljivošću i razumijevanju kao i roditeljima i majkama te djeci na svom uloženom trudu i zalaganju na očuvanju islamske i bošnjačke tradicije u našoj sredini. "Ovo je primjer kako samo razumijevanjem, tolerancijom i obostranim uvažavanjem možemo prevazilaziti naše razlike koje nas trebaju zbližavati a ne udaljavati te da djeca svojom pozitivnom energijom pokazuju istinske i prave vrijednosti u našem društvu"...

Na kraju, kako je to već tradicionalni adet, prisutni su počašćeni bosanskim poslasticama i tradicionalnim jelima i halvom koje su pripremile vrijedne majke učenika.

S.B./muftiluktz.net

  • 0101