Promo banner

A+ A A-

Svečanosti povodom Nove hidžretske godine u Busovači i Vitezu

Doček Nove hidžretske godine u Busovači

29-10-2014-05-nhg-bud-vit-01U petak, 24. oktobra, poslije jacije-namaza u Busovači je povodom nastupanja Nove hidžretske godine upriličen prigodan program u gradskoj džamiji u Busovači.

Tom prilikom pred prepunom džamijom program su izveli imami MIZ Busovača, a ispred domaćina prisutnima se obratio gl. imam MIZ Busovača, Ferid-ef. Huseinbašić, zaželivši dobrodošlicu muftiji travničkom dr. Ahmed-ef. Adiloviću, koji je ujedno bio i glavni gost predavač.

Muftija se u svojoj besjedi osvrnuo na značaj hidžre u povijesti islama, njene poruke i pouke, naglasivši da je hidžra u današnjim okolnostima ostavljanje stvari koje Allah ne voli, te bježanje i rad na jedinstvu bića naše uže i šire zajednice na univerzalnim poslaničkim principima.

29-10-2014-05-nhg-bud-vit-02

 

Vitez: Večer Kur'ana u džematu Kruščica povodom Nove hidžretske godine

U subotu, 25. oktobra 2014. godine nakon jacije-namaza u džematu Kruščica - MIZ Vitez, upriličena je Večer Kur'ana, povodom nastupanja nove hidžretske, 1436. godine.

U učenju dijelova Kur'ana i ilahija učestvovali su poznati hafizi i karije, nakon čega se prisutnim džematlijama obratio muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović. Pored ljepote i značenja učenja Kur'ana, Muftija je istakao i važnost hidžre, te određene poruke koje hidžra nudi. prije svega, to su oslanjane na Allaha, dž.š., spremnost na žrtvu, klonjenje grijeha i ustrajnost na pravom putu.

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101