A+ A A-

Svečano otvoren Vakufsko-administrativni centar Medžlisa IZ Kiseljak

 

U okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ u petak 24. oktobra 2014. godine poslije džuma namaza svečano je otvoren objekat vakufsko-administrativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak. Džumu namaz predvodio je i hutbu održao izaslanik reisu-l-uleme, muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

Nakon namaza prisutnim zvanicama i gostima obratio se predsjednik IO Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak Admir Ćeho. On se zahvalio prisutnim gostima što su svojim prisustvom uveličali svečanost otvarenja vakufsko-administrativnog centra.

O toku građevinskih radova na izgradnji ovog vakufskog objekta govorio je predsjednik Građevinskog odbora Šukrija Melezović nakon čega je prikazana kratka video prezentacija proteklih građevinskih radova.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak Emir ef. Pajt se u ime Medžlisa zahvalio svim vakifima koji su uvakufili svoja novčana sredstva pomoću kojih je izgrađen ovaj objekat. On je istakao da će vakufski-administrativni centar obogatiti vjerski i kulturni sadržaj Bošnjaka Kiseljaka.

Predsjednik Općinskog vijeća hfz. Benis Topalović je u svom obraćanju istakao potrebu zajedničkog djelovanja. On se zahvalio svima koji su uzeli učešća u izgradnji vakufsko-administrativnog centra a posebno predsjedniku Građevinskog odbora Šukriji Melezoviću.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo pozdravio je prisutne uzvanice i goste te čestitao Medžlisu IZ-e Kiseljak i Građevinskom odboru na novosagrađenom objektu.

U ime organizatora Manifestacije obratio se direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović. Dr. Zajimović se prije svega zahvalio prisutnim vjernicima i gostima na podršci koju pružaju Islamskoj zajednici. On je u svom obraćanju istakao da je objekat vakufsko-administrativnog centra projekat svih struktura Islamske zajednice, privrednika, federalnih i općinskih struktura i drugih vakifa. Islamska zajednica nije nikada umanjivala ničiji doprinos jer samo Allah dž.š. zna čije će djelo biti primljeno.

Objekat vakufsko-poslovnog centra završen je u rekordnom vremenskom roku. „Svečanost postavljanja kamena temeljca održala se 1. muharema 1435. hidžretske godine a svečano otvaranje objekta je danas pred novu 1436. hidžretsku godinu“ - istakao je Direktor.

Dr. Zajimović je u nastavku svoga obraćanja rekao da je vakufsko-administrativni centar novi vakuf a vakufima upravlja Islamska zajednica cjelokupnom svojom strukturom. Vakifi su u dogovoru sa Vakufskom direkcijom odredili svrhu ovog vakufa i on će služiti onome čemu je i namijenjen. Vakufi su uvijek bili u službi svih građana bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Izaslanik reisu-l-uleme, sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković čestitao je okupljenim vjernicima, Muftijstvu sarajevskom, Vakufskoj direkciji, Medžlisu Islamske zajednice, Građevinskom odboru na novom vakufskom objektu. Muftija sarajevski zahvalio se i Općini Kiseljak na razumijevanju i ubrzanom rješavanju administrativnih dozvola. Naročito se zahvalio vakifima vakufsko-administraivnog centra bez kojih ovaj objekat ne bi ugledao svjetlo dana.

Vakufska direkcija je ustanovila manifestaciju „Dani vakufa“, u čijem okviru je i današnja svečanost, čiji cilj je institucionalna afirmacija vakufa. Muftija je na kraju svoga izlaganja istakao da su vakufi uvijek doprinosili razvoju cjelokupne ljudske zajednice.

Na kraju svoga obraćanja izaslanik reisu-l-uleme, muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković je proglasio novosagrađeni objekat vakufom Islamske zajednice. Nakon toga uručio je ključeve najznačajnijem vakifu i ujedno predsjedniku Građevinskog odbora Šukriji Melezoviću da otvori novosagrađeni objekat.

Sa završetkom svečanosti u Kiseljaku završena je i manifestacija „Dani vakufa“ koja se ove godine zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile našu zemlju odvijala u dva termina.

  • 0101