A+ A A-

Dušebrižništvo za muslimane u kazneno popravnim zavodima u Niedersachsenu

 

16-10-2014-04-njem-zat-1Wiesbaden, 15.10.2014 – Kako danas izvještava njemački list „Die Welt“, savezna država Niedersachsen planira daljnju izgradnju muslimanskog dušebrižništva u kazneno-popravnim zavodima te njemačke pokrajine. Zatvorenicima se pruža mogućnost da se obrate imamima sa svojim problemima.

Cilj je pružati muslimanskim zatvorenicima podršku i potporu, ujedno djelovati preventivno kada je u pitanju moguća radikalizacija zatvorenika. Skoro dvije godine su prošle od zvaničnog početka uspostavljanja dušebrižništva za muslimane. U međuvremenu savezna ministrica pravosuđa, Antje Niewisch-Lennartz (Stranka Zelenih) zvanično je imenovala 36 dušebrižnika, među njima i dvije žene. U skoro svim kazneno-popravnim zavodima sada djeluju muslimanski dušebrižnici. Ovdje se radi o imamima i pomoćnicima, koji su izaslani i obučavani od strane muslimanskih organizacija. Crkve u ovoj saveznoj državi raspolažu sa 38 dušebrižnika.

Prijašnja konzervativna vlada stvorila je krajem 2012. godine pretpostavke za institucionalno djelovanje dušebrižnika, koje je prethodno organizirano pojedinačno i sporadično od strane muslimanskih organizacija. Od tada, dušebrižnici za svoj volonterski angažman primaju simbolične novčane nadoknade od državne vlade. „Idite u kazneno-popravne zavode i vodite brigu o tome da se džuma-namaz održava redovno“, riječi su kojima je ministrica ohrabrila buduće dušebrižnike.

Predsjednik Ditiba/Diyaneta za saveznu državu Niedersachsen, Yilmaz Kilic, pozdravio je saradnju između vlade savezne države i muslimana. Poslije uvođenja islamske vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama, ovo je drugi veoma važan segment u kojem muslimani mogu da djeluju uz punu podršku njemačkih institucija. Po primjeru crkava, i muslimanske organizacije žele uspostaviti pretpostavke za profesionalno dušebrižništvo. „Volonterskim radom, nemoguće je postići sav taj posao“, riječi su g. Avnija Altiner, predsjednika saveznog udruženja muslimana Schura Niedersachsen. On se nada da će državnim ugovorom između vlade savezne države i muslimana biti utemeljeno i unaprijeđeno institucionalno dušebrižništvo.

Manjak dušebrižnika koji vladaju njemačkim jezikom

Počev sa 2015. godinom Institut za islamsku teologiju pri Univerzitetu Osnabrueck ponudit će master-studij sa težištem na dušebrižništvo, rekao je profesor Rauf Ceylan. Trenutno vlada manjak profesionalnih dušebrižnika ili je nedovoljan broj onih koji vladaju njemačkim jezikom. Ditib je i prije organizirao sedmično ili mjesečno posjećivanje zatvorenika, ali samo onih koji su turskog porijekla. Zapaženo je tom prilikom, da je imamima koji su izaslani iz Turske bila i ostala nepoznata životna stvarnost tih zatvorenika, naglasio je Ceylan.

„Postoje pojedinačni ukazi na to, da se ekstremističke vjerske skupine pokušavaju približavati zatvorenicima“, navodi ministarka Niewisch-Lennartz. Stoga je jako važno, da se dušebrižnicima u kazneno-popravnim zavodima pruži mogućnost afirmisanja istinskih vrijednosti islama.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj i po ovom pitanju ne raspolaže neophodnim organizacijskim strukturama i kapacitetima kako bi se organizirano i sistematski uključila u navedene procese. Ipak raduje činjenica, da je imam džemata Hannover, Aldin ef. Kusur, jedan od imama koji je zvanično obučen i imenovan od strane savezne ministrice. „Allah dž.š. oprašta i onima koji su počinili krivična djela i koji radi toga izdržavaju zatvorske kazne. Kroz svoje djelovanje, želim ponuditi pomoć i podršku muslimanskim zatvorenicima sa prostora bivše Jugoslavije i ukazati između ostalog i na taj islamski prinicip“, riječi su Aldin ef. Kusura.

Edin Atlagić

(www.igbd.org)