Promo banner

A+ A A-

Svečano obilježen Dan Medžlisa Islamske zajednice Doboj

 

U petak 26. septembra 2014. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Doboj.

Nakon susreta sa glavnim imamom mr. Bajro ef. Džafićem i njegovim saradnicima, muftija zenički održao je hutbu, klanjao džuma-namaz u džamiji Selimija u Doboju i prisustvovao svečanosti organiziranoj povodom obilježavanja Dana Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

Govoreći o emanetu, povjerenju, u hutbi je mufija, između ostaloga, istakao: ''Naše nas iskustvo poučava da je vjera, jedinstvo, sloboda, pozivanje na dobro i odvraćanje od zla najveći zalog našeg opstanka i sigurnosti u našem domu i našoj domovini. Zato, vjernik svoje povjerenje može dati samo onima koji čuvaju vjeru, domovinu i narod, a ne onima koji to iznevjeravaju. U Kur'anu nas Allah, dž.š., poziva i naređuje: ''Allah vam zapovijeda da odgovorne emānete, to jeste odgovorne dužnosti u javnom životu, povjerite onima koji su vjerodostojni, koji su dostojni povjerenja, koji su samopouzdani zato što su pouzdani u Boga i zapovijeda vam Allah da ljudima sudite pravično. Uistinu je Allahov savjet najbolji savjet. A Allah sve čuje i sve vidi''.

Nakon džuma-namaza organiziran je prigodan program u kojem su učestvovali imami i hor Medžlisa IZ Doboj, a svečanost je završena dodjelom priznanja ''Almir ef. Mešić'' imamu Nezir ef. Bečiću. Priznanje ''Almir ef. Mešić'' ustanovio je Izvršni odbor Medžlisa IZ Doboj, a dodjeljuje se jednom godišnje, povodom obilježavanja Dana Medžlisa IZ Doboj, za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice. Priznanje nosi naziv po imamu Almir ef. Mešiću koji je poginuo kao šehid 1994. godine.

U okviru obilježavanja Dana Medžlisa Islamske zajednice Doboj bit će organiziran i Naučni skup ''Naslijeđe Doboja i okoline'', na kojem će eminentni naučnici i stručnjaci izložiti 26 referata.

  • 11