Promo banner

A+ A A-

Župa Dol kod Hrastnika donirala sredstva za izgradnju džamije u Ljubljani

 

U utorak, 23. septembra 2014. godine, muftija dr. Nedžad Grabus u svom uredu primio je svećenika Franca Ornika iz Župe Dol kod Hrastnika.

24-09-2014-zupa

Povod za susret bila je donacija koju su vjernici Župe Dola kod Hrastnika prikupili za izgradnju džamije u Ljubljani. Rezultat dobre saradnje između Župe i džemata Trbovlje odnosno imama Mustafe Gavranovića, sa predsjednikom Ahmedom Hegićem, bila je posjeta Muftiji. Muftiju su pored svećenika Ornika posjetili i imam Mustafa Gavranović i predsjednik odbora Ahmed Hegić.

Muftija dr. Nedžad Grabus zahvalio se za donaciju i pomoč pri izgradnji Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Ispostavio je važnost dobre saradnje između Katoličke crkve i Islamske zajednice u Sloveniji. Zahvalan je predstavnicima Katoličke crkve koja je prije nekoliko godina podržala izgradnju džamije u Ljubljani. To je bio jedan od prelomnih trenutaka u ovom projektu. Nakon toga projekat se počeo odvijati u pozitivnom smijeru.

Gospodin Ornik kazao je da muslimani imaju pravo graditi svoj objekat gdje će organizirati svoje vjerske i kulturne aktivnosti.''To je vaše pravo i raduje me da ćete konačno dobiti svoj objekat,'' između ostalog kazao je svećenik Ornik.

Gest članova Župe i svećenika Franca Orneka je za svaku pohvalu i pozitivan primjer suživota različitih vjera, kultura i ljudi u Sloveniji. Katolici i muslimani u Sloveniji dijele isti prostor već dugo vremena. Uspostavljena su mnoga prijateljstva, poslovne saradnje, međususjedski odnosi, poznanstava i sve ono što život nosi sa sobom. Ovakvi primjeri suživota mogu biti primjer ne samo u Sloveniji već mnogo šire. Vrijeme u kojem živimo je vrijeme saradnje i suživota među ljudima. Zato nas raduju ovakvi susreti koji nam otvoraju šire mogućnosti saradnje i boljeg razumijevanja.

(www.islamska-zajednica.si)