A+ A A-

Prihodom od ribe osigurao djeci kabanice da ne kisnu dok pješače u školu

Hasan Salihović je donator i humanista, vrijedni i čestiti Bošnjak iz Danske, koji je odmah nakon majskih poplava uspio obezbijediti sedamdeset paketa hrane i još toliko paketa odjeće za mještane, tada gotovo  u potpunosti blokiranog sela Jastrebac u Željeznom Polju. Ime Hasana Salihovića je već uveliko poznato stanovnicima sela Jastrebac. Ovaj kreativni Bošnjak još jednom je pokazao svoju humanitarnu narav i obradovao stanovnike ovog malog, često zaboravljenog sela, ovaj put one najmlađe.  Naime, Hasan je prihod od svog ribolova odlučio donirati najmlađima mještanima sela Jastrebac.

Tim povodom, Hasan Salihović je kazao: “Došao sam  na ideju da, pošto  često idem u ribolov i prilično dosta ulovim ribe, odlučio sam da po minimalnoj cijeni prodajem tu ribu, a sav prikupljeni novac da predam Hilmi Bećiroviću  ili efendiji Nijazu Derliću  pa nek oni odluče šta je najpotrebnije selu Jastrebac u Željeznom Polju. Do sada sam ribu narodu dijelio gratis, pa sam došao na ideju da se od mog ribolova  nešto može i zaraditi te tim zarađenim srestvima pomoći narodu u našoj Bosni.”

Hasan-S

Pošto je školska godina uveliko počela sa radom, a put za selo Jastrebac još nije bio prohodan, mališani iz sela Jastrebac  su bili prisiljeni da po kiši i lošem vremenu  pješače duge relacije do škole i nazad. U školu se mora ići pa makar se kislo i pješačilo, kako kažu mještani Jastrebaca ali je Hasanova donacije bar malo riješila problem ovih hrabrih učenika. Naima, od  Hasanovih upecanih i prodatih riba kupljene su kabanice za 35 učenika. Kabanice je kupio Hilmo Bećirović te ih je uručio mjesnom imamu Jakubu ef. Hadžiću koji je podijelio kabanice sretnim učenicima. Ova Hasanova donacije je uveliko obradovala mališane Jastrebca, ali prema riječima Hilme Bećirovica,  njihove roditelje još više. 

kabanice-za-djecu  

Na zahtjev donatora, dio donacije je uručen samohranoj majci, koja je zbog majskih klizišta i nepogoda  morala napustiti Željezno Polje sa svojom malom djecom, dok je drugi dio donacije, na zahtjev donatora  dat za džamiju u selu Jastrebac.  Ostatak donacija će biti korišten za sanaciju  puta u samom selu. Put kroz  selo Jastrebac je u veoma lošem stanju i potrebne su velike sanacije oko kanalizacije i puta. Stoga bih ovom prilikom apelirala na sve ljude dobre volje da se odazovu humanitarnoj akciji te svojim donacijama pruže pomoć mještanima sela Jastrebac.

Na kraju bih se zahvalila Hasanu Salihoviću na njegovoj podršći i pohvalila njegovu kreativnu ideju – od ribolova do kabanica.   

Molim Allaha dž. š. da sve dobre i plemenite ljude za pomoć koju pružaju drugima obilno nagradi i uveća im nafaku i bereket u njoj. Amin!

Aiša Purak