A+ A A-

Imami u Minhenu digli svoj glas protiv terora i nasilja

Veliki broj imama iz razlicitih islamskih zajednica okupio se u petak 19. 09. 2014. u prostrijama MFI (Islamski centar Minhena) i tom prilikom je potpisana deklaracija protiv nasilja i terora kojeg pojedine grupe čine pod plaštom islama.

minhen.deklaracija-imiami2

U deklaraciji se, između ostalog, ističe da je mjesto našoj omladini u školskim i univerzitetskim klupama a ne na ratištima. U tekstu deklaracije se oštro osuđuje sve veći vandalizam ekstremista kao i paljenje i skrnavljenje nekoliko džamija u Njemačkoj.

minhen-deklaracija-imama1

Ovo je prvi put da su se imami iz različitih džamija i nacionaliteta sastali i donijeli zajedničku deklaraciju koju je ispred svih imama procitao hafiz Benjamin Idriz. Ovaj skup je vidno popraćen i od strane mnogobrojnih medija iz Njemačke.

U deklaraciji pod nazivom „Ne u Božije i naše ime“ se između ostalog  ističe da je mjesto muslimanskoj omladini u školskim i univerzitetskim klupama, a ne na ratištima. U tekstu deklaracije se oštro osuđuje djelovanje ekstremističkih organizacija kao i paljenje i skrnavljenje nekoliko vjerskih objekata muslimana u Njemačkoj proteklih mjeseci.

Ujedno ovaj skup predstavlja prvi put da su se imami iz različitih etnički organizovanih muslimanskih organizacija sastali i donijeli zajedničku deklaraciju. Deklaraciju  je ispred svih imama pročitao hafiz Benjamin ef. Idriz, koji je inače bio i idejni tvorac i organizator ovog skupa. Zajednička deklaracija minhenskih imama naišla je na veliku medijsku pažnju širom SR Njemačke. Brojne renomirane novinske kuće izvještavale su o ovoj akciji. Uglednici iz njemačkog političkog i javnog života, kao i njemačka javnost općenito, pozdravili su ovu inicijativu kao jasan i nedvosmislen znak da su muslimani u Njemačkoj opredijeljeni zajedničkim univerzalnim vrijednostima poput pluralizma, suživota, mira i tolerancije.

Zajedničkoj deklaraciji prisustvovao je i značajan broj imama iz bošnjačkih džemata u Münchenu, što nas posebno čini ponosnim. Među njima su bili: hfz. Admir ef. Husić (Ikre), Abdulvehab ef. Vehabović (Hidaje), Mirzet ef. Džafić (Tevhid), Izet ef. Bibić (Fedžr), Nusret ef. Hodžić (Hidaje) i Fikret ef. Fazlić (Penzberg).