Promo banner

A+ A A-

Muftija Abdibegović „Počasni građanin Općine Ključ“

U ponedjeljak, 15. septembra 2014. godine, muftiji mr. Nusret ef. Abdibegoviću dodijeljeno je priznanje „Počasni građanin Općine Ključ“. Tim povodom, prisutnima se na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća obratio i muftija Abdibegović čije obraćanje prenosimo u potpunosti:

- Izuzetno sam počašćen Vašom odlukom kojom ste mi dodijelili priznanje Počasni građanin općine Ključ. Priznanje koje se dodjeljuje u povodu obilježavanja godišnjice oslobođenja grada Ključa svjedoči da je ovaj grad i njegovi stanovnici prošao kroz ratna stradanja, ljudska iskušenja i patnje.

16-06-2014-02-mu-abd-klj-1

Doživjeti ubijanje najmilijih, rušenje i paljenje materijalnih dobara, progon sa stoljetnih ognjišta znači biti u ambisu i ponoru ljudske i civilizacijske tragedije. To se na žalost dogodilo stanovnicima ovog slobodarskog grada Ključa.

U to vrijeme, živio sam u vezirskom gradu Travniku koji je bio suočen sa drugim vidom iskušenja. Mi smo, na radost, ostali svoji na svom. No, pored organizacije i odbrane grada i naše domovine, trebali smo i morali pružiti ruku nade, riječi utjehe, udomiti i zbrinuti one koji su protjerani sa svojih ognjišta. Pa tako i određeni broj stanovnika ove Općine.

Vaše priznanje, koje mi dodjeljujete, svjedoči da smo mi u Travniku uspjeli u najtežem periodu za naš narod i domovinu pozitivno odgovoriti. Stoga mi dozvolite da ovo javno priznanje doživim kao priznanje svim stanovnicima grada Travnika koji su bili prva utjeha i nada, prava zaštita, utočište i oaza za protjerane Bošnjake iz Krajine a time i prognane Ključane.

Dragi prijatelji,

Danas je riječ o slobodi i prijateljima, ili, prijateljima i slobodi. Prijatelji se prepoznaju u najtežim trenutcima čovjekovog života. Stoga je život nezamisliv bez slobode i prijatelja. Vrijedi naglasiti da se sloboda ne vidi dok se živi, tek, njenim gubitkom dolazi do izražaja njena vrijednost. Tako je i sa prijateljima, oni se imaju i čuvaju za teška i neprijatna iskušenja. U slobodi i sa prijateljima život ima smisao. Zato neka mir i sloboda vladaju ovim gradom i našom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Zahvaljujem se MIZ Ključ, našim prijateljima, koji su me na 19. godišnjicu nominirali za ovo javno priznanje, svakako, još jednom posebno iskazujem zahvalnost Općinskom vijeću Ključ koje je na svojoj XXI sjednici donijelo odluku da se meni dodijeli ovo počasno priznanje, kazao je na kraju muftija Abdibegović.