Promo banner

A+ A A-

Mešihat IZ Bošnjaka u Njemačkoj o zabrani organizacije "Islamska država"

 

Wiesbaden, 15.09.2014.g. – Savezno Ministarstvo Unutrašnjih Poslova SR Njemačke zabranilo je prošlog petka svaki vid djelovanja organizacije „Islamska država“ („Islamischer Staat“) i njezinih protagonista u Njemačkoj. Zabrana obuhvata i svaki vid korištenja simbola navedene organizacije. U saopćenju ministarstva se ističe da zabrana nije uperena protiv islamskih simbola. Cilj je stati u kraj zloupotrebi istih.

Predsjednik islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, u ime Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj izdao je tim povodom saopćenje za javnost u kojem se kaže:

„Općenito se osporava činjenica da se zlodjela tzv. islamske države ne odnose samo na pripadnike drugih vjera, jer upravo muslimani u zatečenim državama predstavljaju najveću žrtvu tog nasilja. Ali neposredno i muslimani širom svijeta. Stoga pozdravljamo zabranu organizacije „islamska država“ koju je izreklo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Za naše sugrađane u Njemačkoj često nije jednostavno usvrstati i razlučiti zlodjela te ekstremističke organizacije. Kroz sam naziv organizacije kao i kroz zloupotrebu islamskih simbola želi se implicirati povezanost sa islamom. Na taj način se želi stvoriti pogrešna slika o islamu i muslimanima općenito. Cilj je širiti i produbljivati mržnju prema islamu i muslimanima. Pogotovo u Evropi. Napadi na džamije u Njemačkoj proteklih mjeseci nažalost svjedoče o djelimičnoj uspješnosti u ostvarivanju tih ciljeva.

Neobjektivno, nedovoljno i senzacionalističko medijsko izvještavanje u našem društvu nažalost u velikoj mjeri doprinosi ovom razvoju situacije. Tako kod šireg kruga ljudi nastaje utisak da su ta zlodjela u skladu sa islamskim normama i propisima. Potpuno neshvaćen i neprimjetan ostaje veliki doprinos islama i muslimana, kako za čovječanstvu općenito, tako i za Evropu posebno. Potpuno neshvaćeno i neprimjetno ostaju historijske činjenice koje svjedoče o islamu kao vjeri koja njeguje i podstiče princip pluralizma i zajedničkog života.

Redovno smo u prilici ustanoviti, da se i muslimani u našoj državi, kao i muslimani širom svijeta, jasno oglašavaju protiv nepravde koju čini tzv. islamska država. Nažalost, ti glasovi ne dopiru u dovoljnoj mjeri do javnosti ili bivaju svjesno potisnuti. Za razliku od toga, primjećuju se marginalne grupacije, koje predvođene veoma sumnjivim propovjednicima nisu u stanju da prepoznaju srž svoje vjere. Nisu u stanju da prepoznaju da traganje za znanjem i rad za dobrobit čovjeka i društvene zajednice predstavlja najviši stupanj islamskog vjerovanja.

Po ko zna koji put je stoga u odgovornosti muslimana da daju značajniji i prodorniji doprinos suživotu u našem društvu. Na temeljima univerzalnih vrijednosti savremenog i civilizovanog društva, jer te vrijednosti ujedno predstavljaju i temeljne islamske vrijednosti.“

(Saopćenje je izdato na njemačkom jeziku: www.igbd.org)