Promo banner

A+ A A-

Savjetovanje „Aktivizam i solidarnost žena kroz Islamsku zajednicu u BiH“

gazi-husrev-begova-bibliotekaRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića organizira Savjetovanje „Aktivizam i solidarnost žena kroz Islamsku zajednicu u BiH - saradnja i djelovanje u vremenu nakon poplava“ koje će 27. septembra 2014. godine biti održano u Sarajevu.

Naime, aktivnosti žena u okviru Islamske zajednice u BiH do sada su polučile brojne pozitivne rezultate i efekte. Međutim, djelovanje žena odvija se na različite načine i zavisi od organizacije muftijstva i/ili medžlisa, dostupnih resursa i slično. Kao primjer mogućih pozitivnih efekata koje takvo djelovanje može imati jeste i primjer strašnih nedavnih poplava u našoj zemlji koji je iznjedrio brojne akcije solidarnosti. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uspostavila je svoj Glavni operativni štab za pomoć poplavljenim područjima a Rijaset IZ također je preporučio i svim uposlenicima/cama IZ-a da iz svojih ličnih dohodaka izdvajaju najmanje 2% za pomoć poplavljenim područjima. Ono što je bilo naročito zapaženo su i uspješne akcije pomoći u kojima su se žene solidarisale sa ženama i slale im posebne pakete ili pomoć, ali i iskazivale podršku (npr. akcija „Zena ženi« i druge).

Ovo savjetovanje ima za cilj okupiti na jednom mjestu predstavnice i/ili predstavnike muftijstava, medžlisa i drugih organa i institucija Islamske zajednice kako bi se predstavile postojeće prakse djelovanja i iznjedrio prijedlog formalnog okvira koji bi na najbolji način okupio ženske kapacitete i ponudio im mogućnost za rad i napredak.

S tim u vezi, pozivaju se sve uposlenice Islamske zajednice u BiH (Rijaset, medrese, fakulteti, službe, muftijstva, medžlisi,...) i predstavnice Asocijacija žena pri Medžlisima da se odazovu ovom savjetovanju, kao i druge žene, volonterke i aktivistkinje, nevladinih organizacija i grupa koje žele djelovati kroz okvir Islamske zajednice u BiH, da se prijave. Sve učesnice trebaju se prijaviti putem emaila: info@iitb.ba. Rok za slanje Vaših prijava je 22.9.2014. godine.

Više informacija o samom savjetovanje i načinu prijave potražite ovdje.