Promo banner

A+ A A-

Održana 125. sjednica Savjeta muftiluka zeničkog

U četvrtak, 04. septembra 2014. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Žepče održana je 125. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

05-09-2014-06-sjed-sa-mu-ze-1

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2014/2015. godini, razmatrani su i usvojeni izvještaji o ramazanskim aktivnostima i akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, informacija o stanju na poplavljenim područjima, izbori u IZ kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Na sjednici je konstatovano da su blagovremeno izvršene pripreme za početak mektebske nastave, koja u skladu sa odredbama člana 5. Pravilnika o mektebima i mektebskoj nastavi i uputstvu Rijaseta IZ u BiH počinje u subotu 13. septembra.

Također, konstatovano je da možemo biti zadovoljni sa ramazanskim aktivnostima koje su na području Muftiluka zeničkog realizirane u skladu sa predviđenim planom Rijaseta, Muftiluka i medžlisa. Pokazani rezultati su u uzlaznoj liniji u odnosu na prošlogodišnji ramazan, posebno u segmentu akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, u okviru koje je ostvaren najbolji rezultat do sada.

Muftija zenički članove Savjeta informirao je o dinamici realiziranja projekata pomoći ugroženom stanovništvu usljed nedavnih poplava i klizišta, koju Islamska zajednica realizira u saradnji sa općinskim vlastima.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog, od kojih izdvajamo pitanje izbora u Islamskoj zajednici.