A+ A A-

Delegacija predvođena muftijom Hasanovićem posjetila Gunju

 

Delegacija predvođena muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem u sastavu: veleposlanik Republike Indonezije Nj. E. Agus Sardjana, veleposlanik Islamske Republike Iran Nj. E. Ebrahim Tahirijan Fard, veleposlanik Azerbajdžana Nj. E. Kamil Khasiyev, član Mešihata i ravnatelj Islamske gimnazije Mevludi ef. Arslani, tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić te osoblje navedenih veleposlanstava posjetila je Gunju u subotu, 07. juna 2014. godine. Domaćini su bili Idriz ef. Bešić imam u Gunji, te načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.

Cilj posjeta je bio sagledavanje razmjera štete te načina kako na najbolji način pomoći u oporavku devastiranog područja. Sva domaćinstva u Gunji su uništena, a o razmjeru štete svjedoče brojne oznake na kućama koje su označene za rušenje koje se više ne mogu popraviti. I zrak u Gunji, u kojemu se osjeća isparavanje zagađene vode iz zemlje, svjedoči štetama koje će se tek utvrđivati ispitivanjem tla. Do džamije u Gunji, najstarije u Hrvatskoj, još uvijek se ne može doći vozilima. Rijetki prolaze vodenu barijeru u dubokim čizmama. Hrvatska vojska i general Jurić su se pobrinuli da delegaciju prevezu vojnim vozilom do džamije.

Idriz ef. Bešić je dao ukratko informaciju o tijeku događaja, a za ostalo riječi nisu bile potrebne, sve smo i sami mogli vidjeti. Potom je delegacija obišla džamiju koja je puna vodenog mulja, a smeđe linije na zidovima koje dosež u vrh prozora ukazuju na visinu vode za vrijeme potopa. Inventar džamije je uništen, jedino je ostao jedan Kur’an na povišenom dijelu suh.

Posjet su popratili mediji te su izjave u džamiji dali muftija i veleposlanici. Muftija je rekao da predstoji veliki posao te da je potreban angažman svih kako bi se stanje u Gunji što prije normaliziralo. Jedan od prvih koraka je stvaranje uvjeta za instaliranje javne kuhinje koja bi osiguravala obroke za sve sa poplavljenog područja. U akciju se uključila i Hrvatska vojska koja će osigurati poljsku kuhinju, a namirnice za pripremu obroka ćemo osigurati mi i to će biti potrebno, kako stvari stoje, barem narednu godinu. Stoga, muftija je pozvao sve da ne posustaju u slanju pomoći jer će najteži dio posla tek uslijediti. Nj. E. Tahirijan je rekao da su razmjere štete mnogo veće od onih koje se mogu vidjeti na televiziji te da je pomoć neophodna. Nj. E. Sardjana je rekao da će uputiti informaciju o događaju u Gunji narodu Indonezije kako bi se uključili u pomoći nastradalima. Nj E. Khasiyev je rekao da su razmjere štete velike i da je svakako potrebna i pomoć Međunarodne zajednice.

Nakon obilaska Gunje, delegacija je posjetila stožere Hrvatske vojske, Crvenog križa, Gorske službe spašavanja i Centra za zaštitu i spašavanje. Na sastanku, general Jurić je naveo projekt popravka škole te popravka Doma za djecu s posebnim potrebama koji bi zajednički uradile Hrvatska vojska i oružane snage Indonezije, Irana i Azerbajdžana te je iskazan veliki interes za ovu inicijativu. Na kraju, veleposlanici su se složili da će pokušati sve u okviru svojih mogućnosti kako bi doprinijeli da se pomogne povratku i normalizaciji života.

Nermin Botonjić

  • 0101

 

(www.islamska-zajednica.hr)