A+ A A-

Džematije Modričkog Luga čekaju bolje dane

U četvrtak, 15. maja ove godine, rijeke u Bosni su velikom brzinom nadolazile usljed obilnih padavina kiše. Posljedica toga su bile poplave u našoj domovini pa i u našem komšiluku. Tako je rijeka Bosna na području opštine Modriča i Vukosavlje, Medžlis Modriča, napravila velike štete.

Džemat Modrički Lug je pretrpio ogromne materijalne štete. Uništen je vodovod koji je snabdijevao 60-70% stanovništva vodom, putna komunikacija u dužini od 400m je uništena, velike štete su nanešene u 150 domaćinstva, zalihe stočne hrane voda je odnijela, te su usjevi na 90% obradive zemlje uništeni. Hvala Allahu dž.š. nije bilo ljudskih žrtava.

Stanovnici džemata Modričkog Luga zajedno sa imamima i džematlijama iz Tarevaca, Modriče, Jakeša i susjednog Odžaka su odmah počeli da djeluju i pomažu ugroženim. Najveća pomoć je zasigurno stigla od strane Islamske Zajednice. Prva posjeta našem džematu je bila od strane muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića. Tom prilikom su muftiji Vahid ef. Fazloviću predočeni problemi i potrebe stanovnika Modričkog Luga, te je muftija obećao pomoć. Planirane aktivnosti oko pomoći su i ostvarene, što smo konstatovali prilikom druge posjete tuzlanskog muftije, i na tome smo veoma zahvalni. Vrijedni imami i glavni imam sa područja medžlisa Gradačač Nusret ef. Kujraković kao i imami sa područja banjalučkog muftijstva su bili vrlo aktivni kada je riječ o pomoći ugroženima u ovom području. Također treba istaći da je u posjeti našem džematu bio i muftija Edhem ef. Čamdžić i koji je također veoma pomogao našim džematlijama. Ovom prilikom se zahvaljujemo imamu džemata Kolibe Adnan ef. Jusiću koji je zajedno sa svojih 30 džematlija došao i pomogao u čišćenju nastale štete kod naših džematlija.

Situacija se već dosta popravila i na tome su džematlije Modričkog Luga svima koji su pomogli zahvalni, a najveća zahvala zasigurno pripada Allahu dž.š.

Nermin ef. Šabić, imam džemata Modrički Lug

  • 0101