A+ A A-

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu u obilasku džemata Belgije

Predvođenjem džume namaza u petak 06. juna, održanim serijalom predavanja, učešćem na završnim ispitima u džematu Antwerpen, kao i obilasku džemata Gent i Liege, završena je posjeta džematima u Belgiji rukovodioca Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžića.

Svoj dolazak u evropsku prijestolnicu Mirsad ef., je iskoristio i za sastanak u Briselu sa Islamskim vijećem ove zemlje koje je legitimno tijelo iste i koje koordinira radom između islamskih zajednica i države.

Prijem je organiziran na najvećem nivou na kojem su sa Mirsad ef., učestvovali i predstavnici bošnjačkih džemata na ovom prostoru.

Obzirom da je u ovoj zemlji Islam priznat prije 40 godina i da država učestvuje u sufinansiranju džemata koji su dio pomenutog islamskog vijeća, dogovoreni su konkretni koraci u tom pravcu za naše džemate.

Razgovarano je i o drugom sistemu aktivnosti, vjeronauci koja se odvija u belgijskim školama, a gdje je Mirsad ef., prenio i iskustvo naše Zajednice iz Austrije.

Zbog tradicije u obrazovanju kadrova koju na prostoru Evrope ima jedino FIN u Sarajevu, predstavnici Islamskog vijeća Belgije su izrazili zainteresiranost za saradnju i na tom polju.

Mirsad ef., je prenoseći selame reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića u njegovo ime pozvao predstavnike ovog Vijeća i da posjete Islamsku zajednicu u BiH.

  • 0000