Promo banner

A+ A A-

U džematu Ripač obilježeno 20 godina od agresije i progona

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježju, mještani bihaćkog džemata Ripač su obilježili 20 godina od progona iz svog rodnog kraja. Pored predstavnika Medžlisa IZ Bihać, Svečanosti su prisustvovali ratni komadanti 501. i 502. brigade, predstavnici političkih partija i delegacija Općine Bihać.  Prisjećajući se teških vremena koje su proživjeli mještani ovog naselja, Mehmed ef. Beganović imam u džematu Ripač, pozvao je prisutne da učenjem Fatihe odaju počast svim stradalim žrtvama, koje su izgubile život samo zato što su bili druge nacionalnosti.

20-god-agr-prit-06-2014-1

„Nalazimo se ispred spomen obilježja na kojem su ispisana imena poginuli šehida i civilnih žrtava rata, koji su ubijeni ispred svojih domova, među njima se nalazi i jedna djevojčica. Allah, dž.š., kaže u kur'anskom ajetu: „Kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je ubijena“. I mi se ovdje i sada pitamo, zbog čega su ubijani naši sinovi, braća i komšije“ kazao je efendija Beganović.

Manifestacija je okončana učenjem ilahija i recitacija u izvedbi prof. Sinanudina Bajrića, te Erne Hamzagić i Amela Čirića učenika OŠ Prekounje-Ripač.

Fahrudin Vojić