Promo banner

A+ A A-

Svečana sjednica Savjeta Muftijstva u povodu ispraćaja muftije Smajkića

Savjet Muftijstva mostarskog svečanom sjednicom kojoj su prisustvovali svi glavni imami s području Muftijstva i direktor Karađoz-begove medrese ispratio je u zasluženu penziju dosadašnjeg muftiju h Seid ef. Smajkić. 

svec-sjed-mu-mo-06-2014-1

„Nakon dugogodišnje misije rukovođenja Mostarskim muftijstvom smatramo da svi mi u Islamskoj zajednici trebamo odati dužno poštovanje muftiji Smajkiću za sve ono što je učinio za muslimane, Bošnjake i sve naše džemate“, na početku sjednice rekao je novi mostarski muftija Salem ef. Dedović, istaknuvši kako će iskustvo i autoritet koje je muftija Smajkić stekao u svom dugogodišnjem radu  biti od velike važnosti za dalji rad Islamske zajednice.

Kratkim podsjećanjem na okolnosti i iskušenja kroz  je prolazila Islamska zajednica u mandatu muftije Smajkića  V.D. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhbić naglasio je težinu i odgovornost imamske službe kako u novije vrijeme tako i u periodu agresije na BiH, posebno u vrijeme socijalističke vlasti.

„Zahvaljujući angažmanu muftije Smajkića na centraliziranju  prikupljanja članarine imami su stekli bolje uslove rada.  Atmosfera među imamima Hercegovine se znatno poboljšala. Održavali su se zajednički sastanci i mevludi na kojima je prisustvovalo po 50 imama s područja Hercegovine“, prisjetio se ef. Muhibić.  Govoreći o otežavajućim okolnostima u radu IZ Muhibić je ponovo istakao ulogu muftije Smajkića. Prisjetio se njegovog odvažnog stava o karakteru rata u Hercegovini, pogotovo prema Bošnjacima koji su pristajali uz politiku HDZ-a.  „Muftija se maksimalno založio da stvori povoljan ambijent za razvoj i izrastanje Islamske zajednice u postratnom periodu“, kazao je ef. Muhibić.

Predsjednik okružnog odbora Udruženja Ilmijje Safet ef. Pozder zahvalio se muftiji Smajkiću na bratskoj, skoro očinskoj, podršci mlađim imamima koji su preuzimali emenet vjere u brojnim džematima i medžlisima. „Najmanje što možemo danas je izraziti punu zahvalnost našem muftiji i zamoliti dragog Allaha da mu da dobro zdravlje i dug život“, rekao je ef. Pozder.

Podsjetivši da je Islamska zajednica napredna i konsolidovana muftija Smajkić je ustvrdio kako će se ovakvi gesti ljudskosti i bratstva i dalje njegovati i usavršavati u njenom budućem radu. „Hvala Bogu da je u Islamskoj zajednici očuvano jedinstvo. Vama je bilo poznato da sam ja u protekle dvije godine potpuno rasterećno očekivao da ću ovu dužnost predati novom muftiji, i ja s tim nikad nisam imao problema“, naglasivši kako je završetak mandata dočekao potpuno relaksirano, podsjetio je muftija Smajkić.  Govoreći o odgovornosti koju je imao u svom radu muftija Smajkić je rekao kako ga život nije mazio. U službu Islamske zajednice došao je na mjesto drugog imama u Mostaru čiji je osnovni posao bilo klanjanje dženaza. „Često sam znao dženazu klanjati sam. I nije bilo jednostavno u očima svojih sugrađana izgledati kao osuđenik“, rekao je.  Ponovio je historijske činjenicu da Mostar nikada nije bio bez muftije. Nakon službenog ukidanja Muftijstava 1946.g. hafiz Omer ef. Džabić je tu dužnost obavljao kao penzionirani muftija  do dolaska glavnog imama za Hercegovinu Zufer ef. Bešlića 1960.g., koji će na toj funkciji ostati do Smajkićevog dolaska 1975.g. „Meni je drago da danas imamo mnogo mladih imama i da imamo alime koji funkciju muftije mogu dostojno obavljati“, zaključio je muftija Smajkić.  

Skoro na samom kraju svečane sjednice u povodu ispraćaja muftije Smajkića Savjetu muftijstva, vraćajući se sa državnog takmičenja ,Suljo ef. Cikotić, glavni imam MIZ Jablanica, donio je radosnu vijest da je Mostarsko muftijstvo osvojilo prvo ekipno mjesto polaznika mektebske nastave na nivou Rijaseta.

Uz prikladne poklone koje su glavni imami uručili muftiji Smajkiću možda je ova vijest i najradosniji i najvrijedniji pečat na dugogodišnji rad muftije Smajkića, ali i velika radost  na početku mandata muftije Dedovića.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)