A+ A A-

U Sisku po prvi put obilježen Dan bijelih traka

U Sisku je po prvi put obilježen Dan bijelih traka, u subotu, 31. svibnja 2014. kroz simboličan, mirni, dostojanstven mimohod građana centrom grada sa omotanim bijelim trakicama oko ruku što je bolan podsjetnik na 31. svibanj 1992. godine kada je taj čin, predstavljao naredbu Kriznog štaba općine Prijedor nesrpskom stanovništvu kao i postavljanje bijelih čaršafa na svojim kućama.

To je bila istina i to je bio dokaz da ljudi drugačije vjere, nacije i kulture budu drugačije obilježeni kao što su nacisti 1939. godine tu metodu koristili prema poljskim jevrejima.

Nažalost, kobni i bolni 31. svibnja 2014.bio je početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto  Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije općine Prijedor.

Zato smo željeli u Sisku šetnjom kroz centar grada prisjetiti se stradanja više od 3.100 Prijedorčana, prisjetiti se ubijenih 102 djece za koju lokalne vlasti u Prijedoru ne žele podići nikakvo mjesto obilježavanja-spomenik te 256 ubijenih žena.

Dosad je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica potvrđen identitet putem DNK-a za 12 maloljetnih dječaka, starosti od 15 do 17 godina.

“Zločin je zaboraviti zločin” i naš moto je “Da se nikad više i nikome ne ponovi”.

U srijedu, 28. svibnja u Kazalištu 21 održana je projekcija igrano-dokumentranog filma “Prijedorsko ljeto’92″,  autora Enesa Hotića, potresan i emotivan film koji dokumentira svjedočanstva svega što se dogodilo u Prijedoru.

Film je nastajao 2 godine i kroz rekonstrukciju i svjedočanstva prikazuje genezu zločina i genocida u Prijedoru.

Nakon projekcije filma, šutnja, nevjerica, bol, tuga…

  • 0101

(www.medzlis-sisak.net)