A+ A A-

Hikmet Hekić uspješno odbranio magistarski rad

 

Na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, na Odsjeku za islamsku vjeronauku, 28. maja 2014. godine, održana je javna odbrana magistarskog rada Hikmeta Hekića pod naslovom „Zastupljenost interaktivnog učenja u nastavi srednjoškolske islamske vjeronauke“. Rad je odbranjen pred komisijom u sastavu: prof.dr. Halil Mehtić – predsjednik, doc.dr. Almira Isić – član i prof.dr. Refik Ćatić – mentor i član Komisije.

Magistrant je temu obradio s punom naučnom zrelošću i odgovornošću pri čemu je pokazao samostalan pristup u primjeni metodologije naučno-istraživačkog rada.

Magistarski rad „Zastupljenost interaktivnog učenja u nastavi srednjoškolske islamske vjeronauke“ predstavlja značajnu društvenu aktuelnost, naučni i praktični značaj i vrijednost. Ovaj rad je značajan prilog naučno-istraživačkoj analizi kvalitete nastave srednjoškolske Islamske vjeronauke. Također, ovim magistarskim radom ukazano je na potrebu obogaćivanja i permanentnog razvijanja nastave srednjoškolske islamske vjeronauke na suvremenim dostignućima kako islamske pedagoške misli tako i opće moderne pedagoške, psihološke, didaktičko-metodičke teorije i prakse s ciljem dostojnog odgovora na zahtjeve koji se pred nju postavljaju.

Iz biografije:

HIKMET HEKIĆ je rođen 13. 07. 1988. godine u Zenici od oca Jakuba i majke Sabihe, gdje trenutno živi. Nezaposlen je i oženjen. Osnovnu školu „Rešad Kadić“ završio je u Brnjicu – Općina Kakanj, a u Sarajevu „Gazi Husrev-begovu“ medresu. Godine 2008. upisuje Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici koji završava 2011. i stiče akademsko zvanje Profesor islamske vjeronauke. Godine 2010. i 2012. sudjelovao je na europskom natjecanju učača Kur'ani-Kerima u kategoriji Tilaweta, koje je održano u Islamskom centru Zagreb u suradnji sa Svjetskom organizacijom hifza. Učesnik je naučne konferencije sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Uzroci i prevencija islamofobije“, održane u Zenici 25. Maja 2013. godine. Lektor i korektor je knjige „Svjedočim islam“ autora hfz. Mersudina Kasumovića, objavljene 2013. godine u Ključu. Objavio je nekoliko radova u Novom Muallimu-Časopisu za odgoj i obrazovanje; Novim Horizontima-Časopisu za naučnu, kulturnu i duhovnu afirmaciju, i IIN Preporod.

Dr.sc. Esmir Halilović

  • 11