Promo banner

A+ A A-

Predstavnici džemata Ženeve u Olovu, pomoć stigla i iz Dortmunda

U četvrtak 29. maja 2014. godine imam Ibrahim ef. Husanović boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Olovo sa svojim saradnicima Sadatom Graho i Jusufom Muratović.

Goste iz Ženeve primio je glavni imam Medžlisa IZ Olovo Esad ef. Pepićem sa svojim saradnicima dir. srednje škole Mujom ef. Kućanovićem član Izvršnog odbora MIZ Olovo i blagajnikom Zehridom Kadrić. Glavni imam upoznao je goste iz Ženeve o trenutnom stanju na području općine Olovo. Ibrahim ef. Husanović je upoznao domaćine o akciji džematlija Ženeve da priteknu u pomoć građanima Bosne i Hercegovine koji su pogođeni poplavama i klizištima. Ibrahim ef. Husanović je predao novčanu pomoć MIZ Olovu od džematlija Ženeve ugroženom stanovnižtvu općine Olovo. Primajući pomoć glavni imam se zahvalio Ibrahim ef. njegovim saradnicima i džematlijama Ženeve, koji su u teškim trenucima kroz koja prolaze građani Olova nisu ih ostavljeni sami niti zaboravljeni.

Jučer je MIZ Olovu uručena pomoć od džemata Osjek-Ilidža MIZ Sarajevo u hrani i odjeći, koju je MIZ Olovo proslijedio u sabirni centar općine Olovo, iz kojeg se vrši distribucija poplavljenim općine Olovo. Da napomenemo da su dosada ovu vrstu pomoći pružili džemati Bošnjačke dijaspore Dortmund, Tuttlingen, MIZ Visoko, MIZ Jablanica, MIZ Gračanica kod Visokog, te Sarajevski džemati Vogošća, Istiklal džamija i Bakarevac.

Da podsjetimo, 14.05.2014. godine općini Olovo načinile su štetu četiri rijeke . Poplavljen je grad Olovo, svi stanari na prvim spratovima u gradu su iseljeni premda je visina vode dostizala dva i pol metra u samom centru grada. Dijelovi naselja Olovske Luke, Križevići, Solun, Čuništa, Careva Ćuprija, također su poplavljeni. Voda je odnijela ono što su ljudi godinama stvarali. Kao posljedica velike količine padavina, pokrenula su se ogromna klizišta kojih na području općine Olovo ima preko 200, a njih 44 ugrožavaju stambene objekte. Najveću tragediju osjetili su stanovnici naselja Rečica, čiji je jedan dio sravnjen sa zemljom, iseljeno 38 osoba i srušeno 11 stambenih objekata. U ovom mjestu mesdžid je okružen osjelinama.

Grad nema pitku vodu i teško je očekivati da će se uspostaviti redovno snabdijevanje vodom u narednih nekoliko dana, premda je došlo do erozivnog pomjeranja „na žili“ jedinog izvorišta sa kojeg se grad snabdijeva vodom i miješanja površinskih voda sa izvorom. Regionalna cesta Olovo – Zavidovići je u stalnom prekidu u mjestu Podkamensko. Lokalni putevi su pretrpjeli velika oštećenja i gotovo svi su bili u prekidu dva ili više dana. Džemati Careva Ćuprija, Jelaške i Kamensko sa oko 1800 stanovnika su odsjećene od Olova. Oštećeno je gotovo 300 stambenih i poslovnih objekata i oko 400 pomoćnih objekata na području cijele općine.

Najpotrebnije u ovom trenutku jeste: građevinski materijal za izgradnju i rekonstrukciju stanova i kuća, gorivo, agregati, vatrogasna oprema, fenovi za isušivanje prostorija – konvektori, rafterska oprema… MIZ Olovo zahvaljuje svima koji pružaju pomoć stanovništvu općine Olova.

  • 0101