Promo banner

A+ A A-

U Geteborgu održan seminar za džemate IZB u Švedskoj

U četvrtak 29. maja 2014. godine, u Geteborgu je održan seminar za džemate Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Uz prisustvo predstavnika gotovo svih džemata, glavna tema seminara bila je aktuelno stanje u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj, sa posebnim naglaskom na status imama, članstvo u Zajednici i korištenje novog programa za džematske registre.

Prije početka tematskog dijela seminara, prisutnima se obratio g. Selim Jusić, aktivista Građanske koalicije „Prvi mart“, koji od prije nekoliko dana boravi u Geteborgu i vrši registraciju građana za oktobarske izbore u BiH, zajedno sa još devet aktivista raspoređenih po drugim gradovima u Švedskoj. G. Jusić apelirao je na još veći angažman u džematima, kako bi ovaj iznimno važni posao bio obavljen na najbolji mogući način.

U referatima koje su prezentirali predsjednik IZBUŠ Mustafa-ef. Šetkić, glavni imam Idriz-ef. Karaman i sekretar Jasmin Dervišević istaknut je značajan napredak na svim poljima djelovanja u Zajednici, dok je u diskusijama prisutnih iznesen veliki broj interesantnih prijedloga za unaprjeđenje ukupnog rada u Zajednici. Bilo je i kritičkih tonova na dosadašnji rad.

Na kraju seminara izraženo je zadovoljstvo angažmanom naših džemata na prikupljanju pomoći za nastradale u poplavama u Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknuto da je do sada prikupljeno i na račun Rijaseta Islamske zajednice u BiH uplaćeno pola miliona švedskih kruna (preko 50 000 eura).

Kako će našem narodu pomoć biti potrebna još zadugo, džemati su pozvani da nastave sa prikupljanjem. Kao i do sada, bit će to u saradnji i preporukama Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

I.K.

  • 0101