Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema Kavazović uručio Muraselu novom mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću

 

Reisu-l-ulema IZ BiH mr. Husein ef. Kavazović uručenjem Murasele i simboličnim ogrtanjem džubeta danas je u Karađoz-begovoj džamiji svečano promovirao novoimenovanog mostarskog muftiju Salem ef. Dedovića.

„Mostarske muftije su bile presudni za opstanak našeg naroda. Ova zajednica koja danas egzistira utemeljena je na njihovom radu i pregalaštvu“, akcentiruajući značaj današnjeg dana naglsio je reisu-l-ulema Kavazović. Odajući priznanje i nesebičnu zahvalnost za sve ono što je tokom svog mandata uradio muftija Smajkić reis Kavazović je rekao kako ne postoje riječi kojima bi se rukovodstvo Islamske zajednice moglo zahvaliti muftiji Smajkiću. „Ne postoji nagrada na Dunjaluku i zato se uzdamo u Božiju nagradu na Ahiretu“, rekao je Kavazović. On je pozvao okupljene vjernike posebno imame, ulemu da mu u skladu sa šerijatom pomognu u vršenju ove časne dužnosti. „Ne sumnjam da će te mu pomoći. U svemu onome u čemu bude na osnovama časnog šerijata podućavao vas i tražio od vas da tako postupate dužni ste mu dati podršku i povjerenje“, rekao je reisu-l-uleme Kavazović. S ponosom se osvrnuo na tradiciju primopredaje odgovornih dužnosti unutar Islamske zajednice.

novi-muft-most

 „Naš islam se širio iz naših medresa, hanikaha, džamija, tekija. Bosansko hercegovački muslimani su preko Osmanlija dobili najljepšu ružu islama sa kultiviranom tradicijom, sa redom i poretkom, i kao takvog su nam ga naši preci očuvali i predavali nama s koljena na koljeno. Molim vas da tu tradiciju očuvamo. Ona je naša i samo je za nas specifična. Čuvajte hanefijski mesheb, maturidijsku akidu, našu vjerovanje, onako kako nas uče naši imami i muderisi“, kazao je Kavazović. Na kraju govora resiu-l-ulema Kavazović je podsjetio kako mostarske muftije, pored očuvanja vjere imaju i obavezu očuvanje bošnjačkog bića u Hercegovini.

Na današnjoj svečanosti prisutnima se obratio i dosadašnji muftija mostarski Seid ef. Smajkić koji se na ovoj poziciji nalazio proteklih 40 godina. Muftija Smajkić je istakao kako je njegovo mandat u obnašanju ove važne funkcije podijeljen na tri perioda. Prvi period obilježila je intencija socijalističkog režima na osporavanju bošnjačkog- muslimanskog bića. Drugi period obilježila je strašna agresija na Bosnu i Hercegovinu i na Mostar. Dok je treći period bio ispunjen nastojanjima izgradnje i obnove infrastrukture Islamske zajednice. „Od projekata koje nismo bili u mogućnosti realizirati ostali su izgradnja Islamskog kulturnog centra u Mostaru, džamije u Neumu uz stalnu brigu o očuvanju Mostara kao središta kulturnog, naučnog centra Bošnjaka u Hercegovini“, poručio je Smajkić.

Preuzimajući dužnost novoimenovani muftija mostarski Salem ef. Dedović  je kazao kako će se zalagati za opće interese muslimana, afirmiranje moralnih vrijednosti, kulture dijaloga i izgradnju institucija Islamske zajednice. „Nećemo žaliti trurda na tom putu. Okupljat ćemo i objedinjavati naše Bošnjake i muslimana oko jedinstvenog cilja, prakticiranje islama s punom pažnjom prema našem  identitetu i našoj domovini Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija Dedović. Na kraju se zahvalio reisu-l-ulemi Kavazovići na povjerenje koje imenujući ga na ovu odgovornu dužnost što je Sabor IZ BiH prihvatio na sjednici 26. aprila 2014.g.,“Ovo povjerenje reisu-l-uleme shvatam kao povjerenje mlađoj generaciji koja treba da zauzme svoje mjesto u Islamskoj zajednici, i stoga mu se nesebično zahvaljujem, u svoje lično i u ime ove generacije“, kazao je muftija Dedović.  

Prigodne čestitke novom mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću u Studentskom hotelu izrazili su predstavnici drugih vjerskih zajednica u Mostaru, u ime Jevrejske općine Mostar Erne Cipre, ispred Eparhije Zahumsko-hercegovčke i primorske iguman Manastira Žitomsilići Danila Pavlovića, u ime Katoličke crkve, Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Iko Skoko i generalni vikara Mostarsko duvanjske biskupije don Željka Majića.

Salem ef. Dedović rođen je 7. aprila 1976. godine u selu Gornja Bijenja, općina Nevesinje. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu, Gazi Husrev-begovu medresu 1996. godine. Studij arapskog jezika i književnosti na Fakulteta za arapski jezik, na Univerzitet Al-Azhar uspješno je okončao početkom novembra 2001. godine i odmah zatim, vratio se u domovinu. Obavljao imamsko-hatibsku dužnost u u Mostaru, dva i po mjeseca vršio je dužnost glavnog imama u Stocu. Od oktobra 2002. godine radi u Gimnaziji Mostar, gdje predaje islamsku vjeronauku i arapski jezik. Rješenjem reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića od 1.9.2006.g. imenovan je za glavnog imama Medžlisa IZ Mostar. Na ovoj dužnosti ostao je do imenovanja za muftiju mostarskog.

  • 11