Promo banner

A+ A A-

Sergija u džamijama u Turskoj i Albaniji prikupljanje pomoći za BiH

poplave-bih-07-iGormez: Desetine hiljada naše braće u BiH su zbog poplava ostali bez kuća, a njihova poljoprivredna imanja su pod vodom. Od nas su zatražili pomoć. Mi ćemo sredstvima koje sutra prikupimo u džamijama na neki naćim pomoći toj našoj braći u BiH da zaliječe rane nanesene poplavama

ANKARA (AA) – Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Mehmet Gormez je saopćio da će humanitarna pomoć prikupljena nakon džuma-namaza u turskim džamijama biti poslana građanima Bosne i Hercegovine koji su ugroženi tragičnim poplavama, javlja Anadolu Agency (A).

Gormez je u svom uredu u Ankari primio novoizabranog predsjednika Islamske zajednice Albanije Iskendera Bručaja, a jedna od tema razgovora je bila i prirodna katastrofa izazvana poplavama u BiH i regiji.

Istakavši da je delegacija Diyaneta posjetila poplavama ugrožena područja BiH, Gormez je kazao da su štete i posljedice mnogo veće od onih koje su očekivali da će vidjeti.

„Desetine hiljada naše braće u BiH su zbog poplava ostali bez kuća, a njihova poljoprivredna imanja su pod vodom. Od nas su zatražili pomoć. Mi ćemo sredstvima koje sutra prikupimo u džamijama na neki naćim pomoći toj našoj braći u BiH da zaliječe rane nanesene poplavama“, kazao je Gormez.

Ukazujući na ozbiljnosti i odgovornosti rukovodećih funkcija, Gormez je Bručaju čestitao na izboru na čelo albanske Islamske zajednice i poželio mu uspjeh u budućem radu.

Naglasivši historijske, vjerske i druge korjenite veze Turske sa Albanijom i drugim zemljama Balkana, Gormez je izrazio nadu da će i u vremenu pred nama ti odnosi biti dodatno poboljšani.

Gormez je dodao da je opstanak albanskih muslimana u teškim periodima komunističke vlasti primjer za sve muslimane svijeta i izrazio da će uskoro biti položen i kamen temeljac za izgradnju velike džamije u Tirani.

„Već je dogovorena saradnja Diyaneta i albanske Islamske zajednice na ovom projektu. Nadam se da ćemo to završiti najkasnije za dvije godine i da ćemo početi sa molitvama u njoj“, kazao je Gormez.

I predsjednik Islamske zajednice Albanije Bručaj je kazao da će i ova zajednica sutra organizirati prikupljanje pomoć za poplavama ugrožene stanovnike BiH.

„Želimo pomoći, ma koliko to bilo važno je da se radi na tome“, kazao je Bručaj.

Bručaj je izrazio i sućut turskom narodu zbog stradanja rudara u nedavnoj nesreći u rudniku Soma, te dodao da u budućnosti očekuju još bolje odnose sa Turskom i što više zajedničkih projekta.