A+ A A-

U subotu 24. maja dodjela Murasele mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću

dod-mur-mu-most-05-2014-1Inauguracija novog muftije mostarskog Salem ef. Dedovića bit će upriličena u subotu 24. maja 2014.g. godine u Karađoz-begovoj džamiju u Mostaru, saopćio je danas na press konferenciji Organizacioni odbor svečanosti. U ime organizacionog odbora novinarima su se obratili  hafiz Aid ef. Tulek, Harun Macić i Džafer Alić.

Nakon klanjanja podne namaza u programu je predviđeno  obraćanje bivšeg mostarskog muftije h Seid ef. Smajkića, reisu-l-uleme IZ u BiH IZ BiH mr. Husein ef. Kavazovića i novoimenovanog mostarskog muftije Saledm ef. Dedovića. Na kraju svečanosti reisu-l-ulema Kavazović dodijelit će muftiji Dedoviću Muraselu (Dokument o prenosšenju ovlaštenja).

Svečani prijem povodom dodjele Murasele muftiej Dedovića bit će upriličen u Studentskom hotelu u 15 sati. Na ovoj svečanosti najavljeno je obraćanje novog muftije Mostarskog Salem ef. Dedovića, predsjednika Sabora IZ BiH Safeta Softića, predstvanice Jevrejske općine Mostar Erne Cipre, predstvanika Eparhije Zahumsko-hercegovčke i primorske igumana Manastira Žitomsilići Danila Pavlovića, Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ike Skoke, generalnog vikara Mostarsko duvanjske biskupije don Željka Majića i poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića. 

Podsjetimo Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. april 2014,  potvrdio odluku Reisu-l-uleme da za novog muftijiu mostarskog imenuje Salem ef. Dedovića, glavnog imama Medžlisa IZ Mostar.  Salem ef. Dedović rođen je 7. aprila 1976. godine u selu Gornja Bijenja, općina Nevesinje. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu. Gazi Husrev-begovu medresu upisao je u jesen 1991. godine, da bi školovanje u njoj, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu i prekida u radu škole, okončao u junu 1996. godine. Školovanje u GH medresi okončao je s odličnim uspjehom, oslobođen polaganja završnih maturskih ispita. Studij arapskog jezika i književnosti na Fakulteta za arapski jezik, na Univerzitet Al-Azhar uspješno je okončao početkom novembra 2001. godine i odmah zatim, vratio se u domovinu. Obavljao imamsko-hatibsku dužnost u Lakišića džamiji u Mostaru, a poslije toga, vrlo kratko, dva i po mjeseca, posao vršioca dužnosti glavnog imama u Stocu. Od oktobra 2002. godine radi u Gimnaziji Mostar, gdje predaje islamsku vjeronauku i arapski jezik. Rješenjem reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića od 1.9.2006.g. imenovan je za glavnog imama Medžlisa IZ Mostar.

H.E.