A+ A A-

Visočki džemati Hanovi, Donje i Gornje Moštre pomoć poslali u Olova, Maglaj, Žepče i Želj.Polje

poplave-bih-ilObzirom na nastalu vanrednu situaciju na području naše države, tj. poplave, odroni itd., džemat Hanovi, u saradnji sa Udruženjem Opstanak, odlučili su hitno djelovati u organizaciji oko pomoći ugroženima sa područja Maglaja. Tim povodom u petak, 16. maja, organizovali smo sergiju, poslije džume namaza, na kojoj je prikupljeno 1080KM (hiljadu i osamdeset maraka).

Sredstva sergije su utrošena u sljedeću za kupovinu: pelena, paste za zube, brašna, ulja, mlijeka te konzervirane hrane. Navedena sredstva su distribuirana u saradnji sa Udruženjem Opstanak ma područje Olova, Maglaja i Željeznog Polja.

Također, u subotu 17. maja, 2014.godine, džemat Hanovi i Omladinski krug IC Hanovi organizovali su brzu akciju prikupljanja i dostavljanja prehrambenih, odjevnih i drugih potrepština za područje Maglaja, izravno na ruke hafiza Hidajeta Talića.

Artikli koji su dostavljeni su mlijeka, narezaka, pašteta, hljeba, komada salame, vode, vreća odjeće  i obuća. Navedeni artikli iznose dva puna kombija sredstava.

Pomoć prikupljana i u džematima Donje Moštre i Gornje Moštre

Džemati Donje Moštre i Gornje Moštre su u ponedjeljak, 19. maja, u vremenu od 9:00 do 12:30,  izvršili akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći ugroženima u Žepču. Prikupljanje je izvršeno na dva punkta, D. Moštre u prostorijama doma, a G. Moštre u haremu džamije.

Odziv džematlija je bio i više nego dobar. Obzirom da smo imali veliku količinu pomoći u odjeći, pozvali smo Crveni križ Visoko koji su kombi odjeće odvukli u svoj sabirni centar.

Ostatak artikala smo lično uručili u Žepče, tačnije u jedan od sabirnih centara u Žepču. Dostavljen je pun kombi pomoći, a pomoć se sastojala u velikim količinama flaširane vode, zatim konzervisana hrana i nekvarljiva hrana (tjestenina, riža...), hrana i odjeća za bebe, veliki broj artikala za higijenu, zatim pokrivači i posteljine.

Ukupna količina dostavljene pomoći je bila oko 2 tone.