A+ A A-

Mostar: I Drežnica je uz žrtve stravičnih poplava

U mostarskom džematu Drežnici 20.05.2014.g. uspješno je realizovana humanitarna akcija za pomoć unesrećenom narodu koji je u stravičnim poplavama ostao bez igdje ičega.

Humanitarnoj akciji, koju su organizovali džemati Donje i Gornje Drežnice, odazvao se veliki broj stanovništva, koji su prikupili, četiri kamiona blizu, šest tona hrane, obuće, odjeće, posteljine, higijenskih potrepština i medikamenata.

Organizatori prikupljanja pomoći izražavaju zadovoljstvo što su uspješno završili još jedna u nizu humanitarnih pomoći unesrećenim ljudima čime se potvrđuje ujedinjenost našeg naroda koja je ispunjena saosjećanjem, solidarnošću i velikodušnošću u najtežim trenucima.

U džematu Drežnica nisu propustili priliku da uz pomoć upute i iskrenu dovu Uzvišenom Allaha da nagradi najljepšom nagradom sve one koji su učestvovali u ovoj akciji. Posebno su ponosni na one koji su uložili maksimalan trud u organizaciji same akcije, a to su volonteri: Irnes Beglerović, Alić Arman, Žuškić Aida, Topić Jasmina, Kurtović Edina, Kajić Dado, Kurtović Nermin, Pendić Husein, Dejkić Amar, Hodžić Arnela, Lalić Alija, Mezić Armin, Topić Miralem i Omerović Dino.

Izrazili su i iskrenu zahvalnost ljudima koji su svoja lična vozila dali kako bi humanitarna pomoć stigla na odredište, a to su: Dejkić Ismet, Mušić Almir, Husejić Omer, Ćućurović Senad i Bećić Armin.

Oni su prikupljenu pomoć prevezli u sabirni centar Studentskog hotela u Mostara, odakle će preko Merhameta i Medžlisa IZ-e Mostar biti distribuirana u najugroženija područja.

Eldis ef. Balić, imam iz Donje Drežnice naglašava kako je moto pod kojim su džematlije i stanovništvo Drežnice vodili akciju bio hadis: „Vjernik je za vjernika kao dijelovi zgrade koji podupiru i drže jedan drugoga. Ili musliman je muslimanu brat, neće mu nepravdu učiniti niti će ga na cjedilu ostaviti. Onome ko bude pomogao svome bratu da savlada nevolje i podmiri svoje potrebe, Allah će ispuniti želje i otkloniti mu njegove nevolje. Onome ko bude olakšao muslimanu kakvu tegobu, Allah će olakšati njegove tegobe na Sudnjem danu.“

  • 0202