A+ A A-

Pomoć za ugrožene u Doboju, Maglaju i Žepču iz Kotor Varoša, akcija prikupljanja pomoći nastavljena i u Sarajevu

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš prikupljena je pomoć za stanovnike poplavama i klizištima ugroženih mjesta Doboja, Maglaja i Žepča.

Konvoj od 2 kamiona i 13 kombija punih hrane, odjeće, obuće, lijekova, higijenskih potrepština dostavljen je u ponedjeljak 18. maja 2014. godine u Doboj, Maglaj i Žepče stanovnicima koji su ugroženi poplavama i klizištima.

Pomoć se prikupljala u svim kotorvaroškim džematima i odziv ljudi je bio gotovo stoprocentan, a uglavnom iz razloga što je Kotor Varoš povratnički medžlis i što Kotor varošani razumiju šta znači biti muhadžir i šta znači ostati bez svog doma i svega što su u njemu imali. U samo jednom danu prikupljena je sva ova pomoć, a pored hrane i odjeće prikupljeno je i oko 15 000 KM kojima su kupljeni lijekovi, svijeće, lopate, krampe, čizme, rukavice, higijenski materijal i druge stvari koje su neophodne ljudima u ugroženim mjestima.

Kotorvarošani nisu zaboravili dobročinstvo mještana, danas ugroženih područja, u toku rata kada su otvorili vrata svojih domova i kao prave ensarije primili veliki broj muhadžira i sa njim dijelili posljednji zalogaj hljeba, danas je ta pomoć potrebna njima i Kotor varošani ih razumiju i poručuju da su spremni i svoje domove dijeliti sa onima koji se nemaju gdje vratiti jer su klizišta uništila njihove kuće.

Medžlis islamske zajednice Kotor Varoš se zahvaljuje svima koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći, a posebno vlasnicima i vožačima koji su odvezli pomoć u Doboj, Maglaj i Žepče, zahvaljujemo se firmi Hadžirić d.o.o koja je medžlisu Kotor Varoš stavila na raspolaganje svu svoju mehanizaciju i koja je donirala veliki broj čizama, krampi i lopata.

Akcija na prikupljanju pomoći se nastavlja i ako Bog da slijedeći konvoj kreće već u četvrtak.

hum-akc-kot-var-05-2014-1 

 

I u sarajevskim džematima nastavljeno prikupljanje pomoći

Na području Medžlisa IZ-e Sarajevo jučer (19.05) su poduzete sljedeće aktivnosti:

U džematu Doglodi organizovan je kombi pomoći koji je zajedno sa ostalim konvojem sa Ilidže ispraćen za Doboj, Maglaj i Zavidoviće. Istog dana je i iz džemata Soukbunar i Misoča upućena pomoć za Maglaj.

U nedjelju, 18.05.2014. godine privatnim vozilima u dogovoru sa imamom Nove gradske džamije u Maglaju iz džemata Kasindolska (Općina Ilidža) odvezena je pomoć: 17 lopata, 16 pari čizama i drugog alata i sredstava za čisćenje, kao i hrana i odjeća, te agregat za struju i vap-uređaj za pranje, a sve su obezbijedile džematlije ovog vrijednog sarajevskog džemata.

Nijaz Duzan/Preporod.com

  • 0101