A+ A A-

I Bošnjaci u Austriji pomažu nastradalim od poplava

 

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji u proteklim danima organizovala je obimnu akciju prikupljanja pomoći mjestima u Bosni i Hercegovini koja su stradala od poplava. Najveći dio posla uradili su naši džemati koji su stavili na raspolaganje sve svoje kapacitete i u svojim prostorijama sakupili i otpremili više od četrdeset kamiona humanitarne pomoći, prije svega hrane, odjeće i higijenskih potrepština. Ovom prilikom posebno treba naglasiti spremnost naših džematlija, koji nisu žalili ni novca, ni vremena, ni truda i koji su vrijedno donosili i pakovali pristiglu robu. Kroz ovu akciju pokazali su svoju savjesnost i vjerničku pohitnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Zato, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji zahvaljuje se svim svojim džematima i džematlijama koji su ozbiljno shvatili ovaj poziv.

Svakako, ovime nije okončana briga IZBA za nastradale u BiH. Za dolazeći petak najavljene su sergije kroz koje bi se i novčano pomoglo pogođenim područjima da što prije i što lakše normalizuju uslove života.

Trebamo se prisjetiti da je Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji i prošle godine pokazala veliku brigu i spremnost da pomogne u otklanjanju posljedica poplave u Austriji, kada je izdvojeno 7000 eura u svrhu pomoći.

Tim više, lijepo je vidjeti što ni Bosna i Hercegovina nije zaboravljena od strane državljana Austrije koji pokazuju veliku zabrinutost i spremnost da pomognu. U svim džematima u Austriji zabilježen je veliki odziv komšija i prijatelja Austrijanaca koji zajedno sa našim džematlijama prikupljaju sredstva i na ovaj način pomažu stradalima u BiH.

S obzirom da je akcija još uvijek u toku, nije moguće govoriti o količini i iznosu prikupljenih sredstava, s obzirom da iz dana u dan ova vrijednost raste.

Posebno treba zahvaliti i brojnim austrijskim organizacijama koje također prikupljaju pomoć ali i pomažu našim džematima u sprovođenju akcije.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Esad-ef. Memić zadovoljan je dosadašnjim odzivom i ističe: „Vrlo sam zahvalan i ponosan na sve naše džematlije. I ovaj put iznenadili i obradovali su nas svojom spremnošću da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Solidarnost i vjernička toplina koju ovih dana osjećamo u našim džematima teško se može opisati riječima. Izuzetno mi je drago što vidim duboko povjerenje ovih ljudi u instituciju Islamske zajednice. Velike zahvale upućujem i našim dragim prijateljima i komšijama Austrijancima koji su svojim doprinosima pokazali koliko vole Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike i koliko cijene naše ljude koji žive u Austriji.“  

  • 0000

I džematlije iz Graca prikupljaju pomoć

Proteklog vikenda započeta je velika humanitarna akcija za prikupljanje materijalne pomoći, hrane i drugih životnih namirnica za ugrožene u poplavama i klizištima koje su u proteklih nekoliko dana zahvatile našu domovinu. Do sada je prikupljena velika količina hrane, odjeće kao i novčanih sredstava od kojih je jedan veliki dio urgentno upućen u najugroženija područja u BiH dok će drugi dio biti dostavljen u narednim danima. Nekoliko šlepera i mnogo kombija namjernica iz Graca stići će ako Bog da najugroženijim u BiH, nakon velikih vremenskih nepogoda. Akcija će trajati i u narednih nekoliko dana te svi oni koji žele svojim novčanim prilozima kao i drugim vrstama donacije podržati akciju, mogu to učiniti svakim danom na vakufskom zemljištu Islamskog kulturnog centra u Gracu u ulici Laubgasse 22. Mesdžid u kojem se obavljaju namazi i predavanja trenutno je postao lager za pomoć BiH. Zahvaljujemo se svima koji su se velikodušno odazvali i dalje odazivaju navedenoj akciji i na taj način pokazuju svoju spremnost da pomognu svojoj domovini kada je najpotrebnije. Molim dragog Allaha da im podari svako dobro i nagradi Svojom nagradom.

S.K./J.D.

  • 0000