A+ A A-

Izložbom kaligrafskih radova nastavljeni programi manifestacije Dani mevluda i zikra

Izložbom kaligrafskih radova učenika bosansko-hercegovačkih medresa sinoć (28.04) su nastavljeni programi tradicionalne manifestacije „Dani mevluda i zikra“.

 „Premda se radi o učenicima srednjih vjerskih škola ipak je večerašnji program kojeg možemo nazvati i vjerskim i kulturnim po svom obimu i kakvoći jedinstven u Bosni i Hercegovini, ocijenio je koordinator ovog jedinstvenog projekta svjetski poznat kaligraf Munib Obradović.

Kao motive organizacije izložbe Obradović ističe da je u Bosni i Hercegovini odnos prema Kur'anu u proteklom periodu bio slabijeg intenziteta te da je šteta ugasiti tu vrstu tradicije. „Drago mi je da i na ovaj način oživljavamo našu staru bosansko hercegovačku tradiciju“, kazao je.

 Obradović je od dvadesetak radova učenika iz mostarske, tuzlanske i travničke, medrese kao posebno vrijedne izdvojio radove Muhameda Huzejfe i Abdulhaka Hadžimejlića učenika Karađoz-begogve medrese.

Huzejfe koji je živi u Istanbulu a pohađa školu u Mostaru kaže da zanimanje za kaligrafiju doživljava kao vlastitu obavezu ne samo prema sebi i svojim vjerskim osjećanjima već i prema svojim precima, koji su posebno senzibilno čuvali i njegovali ovu granu islamske umjetnosti. I njegov kolega Abdulhak smatra kako uz kaligrafski ispis svetih tekstova odgaja vlastita osobine.  „Kaligrafija me ispunjava duhovno i u svakom smislu uživam dok ispisujem jednu levhu. Pomaže mi da izrazim vlastiti duhovni osjećaj“, rekao je.

Izložbu je otvorio muftija Seid ef. Smajkić, a okupljenima se prigodnim govorom obratio i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. Direktor Tulek ukazao je na potrebu oživljavanja kaligrafije u kulturi Bošnjaka i potrebu međusobne saradnje naših medresa. I muftija Smajkić saradnju i u vannastavnim aktivnostima svrstao je u samih vrh prioriteta u radu naših medresa.

U programu su nastupili i članovi hora Karađoz-begove medrese učenjem ilahija i kasida i prigodnim recitalima. Programi manifestacije Dani mevluda i zikra biće nastavljeni u ponedjeljak 5. maja književnom večeri sa akademikom Enesom Karićem.

  • 011011