A+ A A-

Delegacija Islamske zajednice u Mađarskoj posjetila Mešihat IZ u Hrvatskoj

 

U subotu, 12. aprila 2014. godine, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj posjetila je delegacija Islamske zajednice u Mađarskoj koju je predvodio g. Zoltan Bolek, predsjednik Zajednice. Četveročlana delegacija boravila je u dvodnevnoj posjeti tokom koje su se susreli s muftijom dr. Aziz ef. Hasanovićem te su se mogli upoznati s radom i organizacijom Islamske zajednice u Hrvatskoj.

iz-ma-pos-mes-hrv-04-2014-1

Za vrijeme prvog dana posjete, članovi delegacije obišli su Islamski centar u Zagrebu, a muftija Hasanović ih je upoznao s organizacijom, nadležnostima, radom i aktivnostima koje jedan medžlis provodi. Nakon razgledavanja Islamskog centra gosti su obišli prostorije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj gdje im je prezentiran način funkcioniranja administracije, kao i mogućnosti uređenja iste radi što efikasnijeg rada.

Muftija je prezentirao i rad institucija Islamske zajednice, a članovi delegacije su pokazali zanimanje za način funkcioniranja Centra za certificiranje halal kvalitete budući da se i oni bave edukacijom i izdavanjem halal certifikata u Mađarskoj, te su ih zanimala dobra iskustva i procedure u Hrvatskoj. Budući da je za vrijeme posjete delegacije počeo i trodnevni program međureligijskog susreta predstavnika vjerskih zajednica iz Republike Hrvatske i Republike Indonezije, članovi delegacije učestvovali su u ovome programu te su u nedjelju posjetili i Islamski centar u Rijeci te se susreli s predstavnicima drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Na kraju posjete članovi delegacije izrazili su veliko zadovoljstvo ovom posjetom te izrazili želju i nadu i da će uspjeti postići razinu organizacije Islamske zajednice u Hrvatskoj.

(www.islamska-zajednica.hr)