A+ A A-

Sjednica Sabora IZ Bošnjaka u Njemačkoj

U subotu, 15.03.2014.g. u Stuttgartu je trebala biti održana 10. redovna sjednica Sabora IZBNJ. S obzirom da ovo okupljanje nije imalo potreban kvorum, nije bilo moguće donošenje validnih odluka. Umjesto toga sabornici su na prijedlog Muftije Paše ef. Fetića i predsjednika Mešihata, Edina Atlagića ovu priliku iskoristili i razgovarali o aktuelnoj situaciji u IZBNJ, sa posebnim osvrtom na pitanja vezana za reorganizacije zajednice ali i općenito po pitanju planova Mešihata za 2014.g.

sjed-sab-izbnj-03-2014-1

Pored članova Sabora ovoj sjednici prisustvovao je na početku g. Erdinc Altuntas, predsjednik DITIB-a za pokrajinu Baden-Wuerttemberg. On je na poziv Mešihata kao gost govorio na temu „Proces institucionalizacije muslimanskih zajednica u Njemačkoj“, iznoseći dugogodišnje iskustvo DITIB-a na tom planu.Ova muslimanska organizacija proteklih godina stvara organizacijske pretpostavke za sticanje statusa  vjerske zajednice u Njemačkoj. Kao takva ona može biti primjer drugim muslimanskim organizacijama.

Sjednica Sabora (rezervni termin) zakazana je za subotu, 24.05.2014.g., a održat će se na regiji Frankfurt. Džematu IZ Stuttgart na čelu sa imamom Hamzom ef. Subašićem i predsjednikom dr. Feridom Kugićem, Mešihat srdačno zahvaljuje na profesionalnoj organizaciji i lijepom, domaćinskom dočeku.

Z.M.

(www.igbd.org)