A+ A A-

Održana sjednica Sabora IZ u Sloveniji

U nedjelju, 23. marta 2014. godine, u Ljubljani je zasjedao Sabor Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Sjednici je predsjedavao predsjednik Eldin Velagić.

To je bila sedma redovna sjednica Sabora IZ u Sloveniji kojoj su prisustvovali sabornici, članovi Mešihata na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Nedžadom Grabusom, imami i predsjednici izvršnih odbora.

sjed-sab-iz-slo-03-2014-1

Sabor IZ u Sloveniji razmatrao je izvještaj Mešihata IZ u Republici Sloveniji za 2013. godinu, imamske izvještaje o vjersko-prosvjetnom radu imama i izvještaje o radu izvršnih odbora. Sabor je razmatrao i financijske izvještaje Mešihata, izvršnih odbora i zajednički izvještaj IZ. IZ po zakonu Republike Slovenije podnosi financijski izvještaj i poreznoj upravi Republike Slovenije. Sabornici su usvojili sve izvještaje i posebno izrazili zadovoljstvo da je u 2013. godina bila svečanost polaganja kamena temeljca za IKC u Ljubljani.

Usvojen je i budžet za 2014. godinu, Mešihata IZ  kao i izvršnih odbora te plan i program rada za tekuću godinu.

U posebnim tačkama dnevnog reda bilo je govora o projektu Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Naglašeno je da je ova godina veoma važna, jer se počinju izvoditi radovi na samom objektu. Predsjednik Mešihata i mufija dr. Nedžad Grabus upoznao je prisutne o trenutnim aktivnostima na projektu izgradnje džamije, pripremi terena za početak iskopa zemljišta, uklanjanja postojećih telekomunikacijskih i elektro vodova i vodovodnih cijevi, te suradnje sa inženjeringom na pripremi raspisa za izvođenje radova na IKC. Sabornici su upoznati i sa javnim raspisom Slovenskih željeznica i prodaji zemljišta uz zemljište koje je predviđeno za samu izgradnju džamije veličine 1335 m2, a koje košta tri stotine devedeset hiljada eura, plus porez. IZ ušla je u proceduru kupovine tog zemljišta od Slovenskih željeznica, Muftija je pozvao sve prisutne da se maksimalno angažiraju u tom projektu.

U nastavku sjednice članovi Sabora upoznati su sa rješavanjem posljednjeg infrastrukturnog pitanja na području Mešihata IZ u Sloveniji. Nakon uspješno riješenog infrastrukturnog pitanja u džematima Sežana, Nova Gorica, Krško i Novo mesto, ostao je samo još džemat Izola bez svojih vlastitih prostorija Taj problem je riješen početkom tekuće godine. Prije nekoliko dana, IZ preuzela je novokupljene prostorije u džematu Izola i očekuje se da će se prva džuma-namaz, ako Bog da, uskoro obaviti u novim prostorijama. Objekat ima 177 m2 prostora. Pored prostorija za mesdžid, kupljen je i imamski stan u Izoli od 55 m2.

Pod tačkom tekuća pitanja razgovaralo se o aktualnostima u džematima i važnim pitanjima za funkcioniranje IZ u cjelini.

(www.islamska-zajednica.si