A+ A A-

Dan kada je Bosna i Hercegovina razmišljala o Poslaniku, a.s.

Dana 15.03.2014. godine u prostorijama OŠ „Avdo Smajlović“ u Buća Potoku, održano je takmičenje iz poznavanja sire za 550 učenika srednjih škola sa područja Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Takmičenje je organizirala Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i saradnji sa muftijstvima i medžlisima na 17 lokacija po cijeloj Bosni i Hercegovini, a ova lokacija je specifična po tome što je bila i najmasovnija tačka okupljanja takmičara. Inače, muftijstvo sarajevsko je u ovom takmičenju participiralo sa 700 učenika, što je jedna trećina ukupnog broja potvrđenih takmičara.

Ovogodišnje takmičenje iz sire bile je bazirano na djelu Beskrajna svjetlost Muhammed, a.s. – i dio, čiji su izdavači El-Kalem i Hikmet, a nagrada za najbolje učesike je ekskurzija u Istanbul.

Okupljanje učenika, po planu, je počelo u 9:00, a pojedine škole su se tako kvalitetno organzirale da su za svoje učenike obezbijedile i autobuski prijevoz.

S obzirom na masovnost takmičenja, učenicima je šematski, shodno abecednom redu, predstavljen njihov raspored po učionicama, tako da je uobičajena konfuzija, uslijed velikog broja takmičara, u potpunosti izbjegnuta.

Takmičenje je otvoreno riječima časnog Kur'ana koje je proučila jedna od učesnica takmičenja koja se ujedno priprema i za hifz.

Na početku takmičenja, takmičarima i njihovim vjeroučiteljima se obratio dr. Nezir Halilović,  koji se zahvalio domaćinima, direktoru Azemu Gušiću i osoblju OŠ „Avdo Smajlović“ na ljubaznosti i susretljivosti,  a zatim upoznao učesnike sa osnovnom idejom i ciljem takmičenja, kao i osnovnim propozicijama, strukturi testa i značajnim detaljima. 

Zatim je, kao izaslanik Muftije sarajevskog mr. Husejin ef. Smajića i glavnog imama mr. Ferid ef. Dautovića, koji su toga dana zbog obaveza bili van Sarajeva, sve prisutne pozdravio Sulejman ef. Poslavljak ukazavši im na značaj druženja sa sirom – životopisom Muhammeda, a.s.

Shodno programu, poslije toga, učenici su se uputili ka učionicama gdje su ih čekali dežurni profesori, koji su im i uručili šifre, anketne upitnike i testove. Objektivnosti radi, testiranje je bilo šifrovano.

Po programu Vjerskoprosvjetne službe, testiranje je počelo u 10:05, a okončano u 11:30.

Nakon testiranja Muftijstvo saravjesko i Medžlis iZ Sarajevo su za sve učesnike obezbijedili sendviče i sokove.

Odmah po okončanju testiranja, svi prisutni vjeroučitelji su se okupili u zbornici škole i pristupilo se ocjenjivanju testova.  Cjelokupnim procesom ocjenjivanja i bodovanja tetsova rukovodio je Zijad ef. Suljić, uposlenik Vjerskoprosvjetne službe i ujedno supervizor regularnosti takmičenja za područje Sarajeva, a podršku cijelom procesu svojim prisustvom dao je i Seid Eminović, stručni saradnik za medrese i obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Tek nakon što se jasno odredilo koji radovi su najuspješniji, te nakon što je još jednom provjerena regularnost i ispravnost bodovanja, pristupilo se pridruživanju šifri  urađenim testovima. Tom prilikom su postignuti sljedeći rezultati:

Rezultati 1. takmičenja iz sire za područje Kantona  Sarajevo održano 15.3.2014. u OŠ „Avdo Smajlović“ u Buća potoku*

Prezime i ime učenika

šifra

Osvojeni bodovi

Profesor

Škola

Husović Nedim

TBS153-

222

*SA-L10

93,5

Blitović Admir

Tursko-bosanski Sarajevo koledž

Pepić Dženis

TBS153-

401

*SA-L10

85,9

Blitović Admir

Tursko-bosanski Sarajevo koledž

Music Amra

TBS153-

384

*SA-L10

84

Drinic – Bajrović Emira

Treća gimnazija

Mustafić Ibrahim

TBS153-

380

*SA-L10

79,8

Blitović Admir

Tursko-bosanski Sarajevo koledž

Žujo Aida

TBS153-

568

*SA-L10

75,8

Halilović Nezir

Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo

Palic Lejla

TBS153-

397

*SA-L10

74,8

Drinic – Bajrović Emira

Treća gimnazija

Malikić Faiza

TBS153-

325

*SA-L10

74,7

Sabina Memić

Tursko-bosanski Sarajevo koledž

Čolpa Irma

TBS153-

84

*SA-L10

73

Melisa Zukić

Srednjoškolski centar Hadžići

Smajlović Nudžejma

TBS153-

511

*SA-L10

71,5

Sabina Memić

Tursko-bosanski koledž

Vatreš Amela

TBS153-

524

*SA-L10

70,7

Blitović Admir

Tursko-bosanski Sarajevo koledž

*Listu kompletnihe rezultata u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

Na kraju svakog testa učenici su imali priliku i da ostave svoj komentar i zapažanje na samo takmičenje, kao i na test.

Najčešći komentari na testove su sljedeći:

Bilo je preteško

Test je odličan, zaista će razdvojiti onoga koji zna i onoga koji ne zna.

Test je jako težak. Ima previše arapskih termina, ali će nas zainteresovati da saznamo šta znače. Nadam se da će biti još ovakvih takmičenja.

Što se tiče takmičenja, mislim sve najpozitivnije. Što se tiče testa, prilično je težak, ali nije bit sjesti, pročitati i „naštrebati“ knjigu, već potruditi se shvatiti je i primijeniti u svom životu.

Test je zaista težak. Posebno ovaj Test 3, ali u svakom slučaju hvala vam što ste nam omogućili da se takmičimo jer svako iskustvo je korisno u životu.

Smatram da je jako pošteno što smo testove radili pod šiframa.

Takmičenje je postavljeno na realan i fer način, to kažem jer za nagradu baš mora da se zna. Kako sam to zaključio? Pa test je izuzetno težak.

Mislim da je test bio zanimljiv, poučan i da nas je naveo da punih 90 minuta razmišljamo o Poslaniku i njegovom životu.

Da, priznam jako je teško. Svi mi govore da bi se trebala ponositi. Ponosim se, ali me je i sram. Trebala bih više znati. Pročitala sam knjigu, ali se nisam dovoljno fokusirala.

Test je veoma jasan i traži mnogo znanja o životu Muhammeda, a.s.

Takmičenje je odlično organizirano s tim da su neka pitanja takva da imam osjećaj da nisam ni pogledala knjigu, ali to i jeste poenta, da nijanse presude.

 Test zaista nije toliko težak, samo smo trebali detaljnije proučiti knjigu i bitnije stvari.

Takmičenje je zaista fer. Mislim da je sve transparentno. Test nije pretežak, ali nije ni jednostavan. Sve ukupno, ovo je jedno lijepo iskustvo i trud će se, inšaallah, isplatiti.

Ja sam pročitala pogrešnu knjigu, na žalost L. No, važno je pokušati i učestvovati, a ne pobjediti.

Teško, ali fer.

Mislim da je test sasvim realan, međutim, malo su ova pitanja sa hadisima teška, ali su fino izabrana ne zalazeći previše u detalje.

Pitanja nisu ista kao na mejlu, ali nisam džaba učila ni to. Drago mi je što sam proširila znanje o životu Poslanika.

Svaka čast na organizaciji. Test je bio prilično zanimljiv i iscrpan. Tražilo se pravo znanje i da bude hajr.

Test je jako dobar, čitljiv i razumljiv. Nije pretrpan sitnicama i nevažnim stvarima. Koncept samog takmičenja je jako dobro osmišljen. Dato nam je dosta vremena za učenje tako da nismo bili preopterećeni.

O kvalitetu ogranizacije dovolno govori činjenica da ni jedan problem nije prijavljen tokom cijelog takmičenja.

H.N.

  • 0101