A+ A A-

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu u Danskoj

U posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka Danske boravio je rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

Sa mr. Mirsadom Kalajdžićem u posjeti Bošnjacima u ovoj skandinavskoj zemlji boravio je i bivši rukovodilac ovog ureda Mirsad ef. Mahmutović. Domaćin uvaženim gostima bio je glavni imam za Dansku Nermin ef. Babić.

ured-bg-pos-dan-03-2014-1

Dragi gosti posjetili su nekoliko džemata i održali par predavanja i obraćanja džematlijama.

Bivši i sadašnji rukovodioci Ureda su 23.03.2014. u gradu Fredericiji prisustvovali radu godišnje Skupštine IZBD.

Skupština je održana u prostorijama džemata Fredericia, koji je poznat po izuzetnoj gostoprimljivosti džematlija.

Nakon održane skupštine, aktuelni rukovodilac Ureda, Mirsad ef. Kalajdžić se zahvalio svim delegatima. Posebno se pohvalno izrazio o izvještajima rada Omladinskoga ogranka IZBD/YOUTH, izvještaja rada humanitarne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka Danske "Most-Bro" i izvještaju o radu predstavnika IZBD u Dansk Muslimsk Union. On je u svom kratkom obraćanju napomenuo da je Ured za dijasporu uvijek spreman da bude pri ruci za sve što je potrebno svim džematima naše dijaspore. Pozvao je delegate da kada su u domovini nađu vremena i posjete ured.

Mirsad ef. Mahmutović se također obratio delegatima skupštine te se dotakao daleke 1997. godine kada je bio jedan od učesnika u osnivanju Islamske zajednice Bošnjaka Danske. Prisjetio se tih vremena kada Bošnjaci nisu imali adekvatnoga prostora za održavanje ovoga historijskoga događaja, pa se sastanak održao u arapskoj džamiji. Profesor Mahmutović je pohvalio sve ono sto je do danas učinjeno i ono sto su Bošnjaci iz Danske do danas postigli. Posebno je pohvalio rad omladinskoga ogranka naše zajednice.

Predsjednik Skupštine Enver Đono i glavni imam Nermin ef. Babić su se ispred Islamske zajednice Bošnjaka Danske musafirima zahvalili na odvojenom vremenu i posjeti našoj zajednici.

Faruk Jakić