A+ A A-

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić dobio prestižno tursko priznanje

Dana 20.03.2014. god. u Eskišehiru u Turskoj, koji je izabran da bude glavni grad turske kulture za prošlu godinu, održana je ceremonija dodjele nagrade „Eskišehir – kulturna prijestolnica 2013.“.

mu-dud-tur-priz-03-2014-1

Ovu prestižnu nagradu dobilo je 33-oje intelektualaca iz cijelog svijeta, a među njima i muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svojstvu tadašnjeg rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Priznanje im je uručio ministar prosvjete u Vladi Republike Turske dr. Nabi Avdži, a ceremoniji su, pored ostalih, prisustvovali valija i gradonačelnik Eskišehira, kao i nekoliko poslanika turskog parlamenta.

Pored dr. Dudića ovo značajno priznanje dobili su: akademik Šerbo Rastoder iz Crne Gore, dr. Adnan Ismaili iz Makedonije, dr. Irfan Morina sa Kosova, dr. Amina Šiljak Jasenković iz BiH i drugi.

U svom obraćanju dr. Dudić se zahvalio na nagradi i istakao da je ona osim njemu lično ujedno i priznanje Internacionalnom univerzitetu, kao i Bošnjacima i svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji.

Drugog dana boravka laureate su primili valija Eskišehira i njegov gradonačelnik.

Inače, Univerzitet „Osman Gazi“ u Eskišehiru ima preko 90.000 studenata, a na njemu u desetodnevnoj razmjeni borave i dva studenta Internacionalnog univerziteta, sa Departmana za umjetnost.

(www.islamskazajednica.org)