Promo banner

A+ A A-

Novi projekat MIZ Sarajevo: Afirmacija mladih muezzina

S ciljem popularizacija i afirmacija lijepog učenja ezana kod polaznika mektebske nastave i načina kako se namaz obavlja džematile u našoj tradiciji gdje je muezzin sa lijepim glasom oduvijek imao posebno mjesto, Medžlis islamske zajednice Sarajevo, po prvi put, organizovao je takmičenje muezzina „Bilal 2014“ u čijem polufinalnom dijelu učešće je uzelo 212 polaznika mektebske nastave podijeljenih u četiri grupe.

tak-muj-miz-sar-03-2014-1

Takmičenje je održano u dvije kategorije: mlađi uzrast od 4. do 6. razreda (učenje ezana i ikameta) i stariji uzrast od 7. do 9. razreda (kompletno učenje muezzina). Polufinalna takmičenja održana su u subotu 8. marta 2014. godine, i nedjelju 9. marta 2014. godine u Jordanskoj džamiji, džamiji u Novom Ilijašu, Istiklal džamiji i džamiji u Sokolović Koloniji.

Finalno takmičenje održano je u nedjelju, 16. marta 2014. godine, u Istiqlal džamiji na Otoci muezzina – polaznika mektebske nastave sa područja MIZ Sarajevo.  Takmičenje je održano u dvije kategorije: mlađi uzrast od 4. do 6. razreda (učenje ezana i ikameta) i stariji uzrast od 7. do 9. razreda (kompletno učenje muezzina). Polufinalna takmičenja održana su u subotu 8. marta 2014. godine, i nedjelju 9. marta 2014. godine u Jordanskoj džamiji, džamiji u Novom Ilijašu, Istiqlal džamiji i džamiji u Sokolović Koloniji. U finalno takmičenje plasiralo se 20 polaznika u mlađoj i isto toliko u starijoj kategoriji.

Nakon učenja  pred komisijom u sastavu Muhamed ef. Velić – predsjednik te Elmedin ef. Hodžić i Mensur ef. Salkić – članovi, proglašeni su i najbolji.

U mlađoj kategoriji  najbolji su bili:

1. Ferzudin Zulić – džemat Grbavica II

2. Abdulah Đulović – džemat Dobrinja IIIb

3. Mustafa Agić – džemat Hrasnica mesdžid.

U starijoj kategoriji najuspješniji su bili:

1. Hamza Tucaković – džemat Šip

2. Asim Zukić – džemat Crna Rijeka

3. Ibrahim Sefer – džemat Alipašino C-faza.

Nakon uručenja vrijednih nagrada pobjednicima, ali i svim učesnicima finalnog dijela takmičenja, velikom broju prisutnih muallima i roditelja obratio se glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, koji se zahvalio svima na učešću poručivši da je popularizacija lijepog učenja ezana kod polaznika mektebske nastave oduvijek imala posebno mjesto, pa je stoga i MIZ Sarajevo pokrenuo jedan ovakav projekat!

(www.medzlis-sa.ba)

  • 0000