A+ A A-

U Mostaru održano takmičenje iz bosanskog jezika za učenike medresa

Jučer, 18. marta 2014. godine, je u Karađoz-begovoj medresi u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice održano 7 po redu  takmičenje iz bosanskog jezika na nivou medresa IZ u BiH. Na takmičenju je učestvovao 21 takmičar iz 7 medresa. Takmičenje je otvorio svojim obraćanjem prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, koji je izrazio zadovoljstvo što je Karađoz-begova medresa ove godine domaćin pomenutog takmičenja, te je prije početka izrade testova svim učesnicima takmičenja poželio sreću i uspjeh! Tokom takmičenja, profesori bosanskog jezika i književnosti u medresama održali su aktiv, na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim za unaprijeđenje nastavnog procesa iz  bosanskog jezika i književnosti u našim medresama. Profesori su iznijeli i niz prijedloga za unaprijeđenje takmičenja iz bosanskog jezika i organizovanje revijalnih programa na kojima bi se prezentovalo literarno i dramsko stvaralaštvo učenika medresa. Nakon izrade testova takmičari su uživali u ljepotama mostarskog sunca, obišli Stari grad, posjetili Blagaj i Tekiju na Buni.

 Prilikom proglašenja pobjednika takmičenja, kazano je da su najbolji  pojedinačno bili:

1. mjesto  hfz. Emir Sinanović, Behram-begova medresa Tuzla

2. mjesto Edin Husić, Karađoz-begova medresa Mostar

3. mjesto Meliha Horčević i Sadžida Ljubijankić, medresa „Džemaluddin ef. Čaušević“ Cazin

Ekipno, uspjeh su zabilježili:

1. mjesto Behram-begova medresa Tuzla

2. mjesto medresa „Džemaluddin ef. Čaušević“ Cazin

3. mjesto Karađoz-begova medresa Mostar

Ispred Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini takmičenje je pratio prof. Seid Eminović, koji je zadovoljan kako je ono proteklo i koji je uručio nagrade pobjednicima takmičenja, ali i zahvalnicu Karađoz-begovoj medresi kao medresi koja je bila domaćin takmičenja iz bosanskog jezika i književnosti.

Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini i Karađoz-begova medresa iskazuju iskrene čestitke učesnicima i pobjednicima takmičenja i njihovim profesorima, koji kontinuirano ulažu trud i vrijeme afirmirajući jezičku kulturu i tradiciju.

M.M.

  • 0101