Promo banner

A+ A A-

U Bihaću osnovan Odbor međureligijskog vijeća

U cilju jačanja međureligijskog dijaloga i saradnje na području Bihaća, predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, u srijedu su organizovali prezentaciju programskih ciljeva i načina djelovanja MRV-a što je bio preduslov za osnivanje Odbora MRV-a na području ove općine. Nakon što je upoznao prisutne sa nastankom i historijatom MRV-a, Emir Kovačević stručni savjetnik Vijeća, osvrnuo se na neke od najznačajnijih projekata MRV-a od kojih je svakako Zakon o slobodi vjere, dodavši kako je glavni cilj osnivanja ovakvih odbora, proširenje međureligijskog dijaloga, te uključivanje novih ljudi i ideja u taj proces.

“Ono što mi očekujemo od novih odbora je preuzimanje inicijative i pokretanje novih projekata, jer znamo da se problemi rješavaju upravo na nivou lokalnih zajednica“ kazao je Kovačević.

Osnivanjem odbora za međureligijsku saradnju MRV BIH želi inicirati saradnju među vjerskim službenicima, kako bi u saradnji s mladima, ženama i ostalim vjernicima realizirali projekte u skladu s potreba svojih zajednica.

“Za nas ovo otvora praktične mogućnosti upoznavanja sa drugim religijama i njihovim predstavnicima i vjernicima, obzirom da u okviru plana i programa na našem fakultetu već izučavamo druge religije i njihova učenja i običaje. Ovo također predstavlja dobru podlogu za otklanjanje predrasuda i poboljšanja suživota i tolerancije”, istakao je Jasmin Šabić predsjednik Asocijacije studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Za članove Odbora su izabrani fra Ante Zrakić ispred katoličke vjerske zajednice, jerej Dalibor Nedić ispred pravoslavne vjerske zajednice kojem je dodijeljeno predsjedavanje Odborom u prvom mandatu, i prof. dr. Izet Terzić ispred Islamske zajednice Bihać. U MRV BIH očekuju da će i odbori u Bihaću, Žepču, Trebinju i Tuzli, ostvariti uspješnu saradnju i zajedno organizirati i realizirati velik broj aktivnosti edukativnog i humanitarnog karaktera na području lokalnih zajednica.

Fahrudin Vojić

  • 0101