Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Muftijstvo travničko

U srijedu, 12. marta 2014. godine, u sklopu redovnog obilaska terena reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u pratnji dr. Amir ef. Karića, posjetio Muftiluk travnički. Cilj posjete je bio upoznavanje sa aktuelnim prilikama i aktivnostima Islamske zajednice i šireg društvenog okruženja.

Na sastanku su pored muftije travničkog, koji je bio domaćin, i direktora Elči Ibrahim-pašine medrese bili oprisutni svi glavni imami, predsjednici Medžlisa kao i članovi Sabora sa područja Muftiluka. Oni su tom prilikom upoznali Reisu-l-ulemu sa općim stanjem te istakli pozitivna kretanja kao i probleme sa kojima se susreću na terenu.

Reisu-l-ulema je u svom obraćanju kazao da svi mi nosimo dio tereta i odgovornosti za aktuelnu krizu u državi i narodu, te da bi se adekvatno odgovorilo na izazove potrebno je da se čuje i posluša glas naroda. Reisu-l-ulema se osvrnuo i na predstojeću promjenu Ustava IZ-e, kazavši da očekuje da će ove izmjene potvrditi i ojačati jedinstvo IZ-e, te jednaka prava i obaveze na svim područjima gdje žive Bošnjaci a koji Zajednicu osjećaju svojom.

Dr. Amir ef. Karić je također u svom obraćanju naglasio da je za iznalaženje adekvatnih rješenja potreban dijalog, te da su rukovodeće i odgovorne pozicije i dužnosti tu kako bi se služilo narodu, državi i Zajednici a ne privilegija pojedinaca. Govoreći o amandmanima na Ustav te samim tim i promjenama koje će uslijediti, naglasio je potrebu očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka, povećane solidarnosti jačih prema slabijim i sprovođenje strategije obrazovanja.

Muftija travnički je naglasio da od nadolazećih promjena očekuje jasno i precizno definiranje jedinstva Zajednice, njena tri organizacijska nivoa, uspostavljanje nove uloge Rijaseta kao i Vijeća muftija, vjerskog tijela koje će svojim odlukama, smjernicama i uputama trasirati novi kurs za uspješno šerijatsko, moralno i administrativno funkcionisanje Zajednice.

Bahrudin Čolo

  • 0000