A+ A A-

Okončan ciklus predavanja u Karađoz-begovoj džamiji

U srijedu, 5.3.2014. godine održano je posljednje u ovom ciklusu predavanja omladinskog udruženja "Krađoz-beg", sa kojim je četveromjesečno druženje privedeno kraju. Predavač je bio mr. Meho ef. Šljivo, glavni i odgovorni urednik Islamskih informativnih novina "Preporod".

U programu su učestvovali i članovi hora El- Misbah, te učenici Karađoz-begove medrese, koji su učenjem mevluda, ilahija i kasida okrijepili srca i duše naših džematlija.

Na samom početku u ime domaćina obratio se Arnel ef. Demirović rekavši:

"Omladinsko udruženje „Karađoz beg" osnovano je oktobra 2013. godine i dio je džemata Karađozbegove džamije. Omladina ovog džemata željela je na određeni način dati doprinos radu i djelovanju svog džemata te je pokrenula omladinsko udruženje čija je prva aktivnost bila organizovanje ciklusa predavanja od novembra 2013. godine pa do marta 2014 .godine. U okviru tog ciklusa održan je veći broj predavanja i govoreno je na razne islamske i akluelne društvene teme.

Oko udruženja „Karađoz-beg“ u proteklom periodu okupio se veliki broj mladih iz drugih naših džemata i zaživjela je ova aktivnost predavanja, koja su imala i odaslala poruku bitnu za naše današnje stanje, za njegovo popravljanje računajući da sa popravljanjem našeg i stanja našeg naroda trebamo krenuti upravo odavde i od sebe.

Imali smo veliki broj predavača koji su u proteklim mjesecima govorili sa ovoga mjesta i odaslali svoju poruku, i drago nam je da smo mogli ugostiti kako naše domaće profesore iz Medžlisa IZ Mostar i Karađoz-begove medrese, imame našeg medžlisa, tako i profesore sa Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva te imame sa područja sarajevskog medžlisa.

Drago nam je da večeras na završnici ciklusa priređenih predavanja u gostima imamo i mr. Mehu Šljivu glavnog i odgovornog urednika Islamskih informativnih novina „Preporod“ i da ćemo upravo sa njegovim predavanjem zatvoriti ovaj zimski ciklus naših predavanja u Karađoz-begovoj džamiji. Naravno, nastaviti ćemo sa nekim drugim aktrvnostima i svakako održati ovaj termin srijedom u kojem su nam se dešavale lijepe stvari, ugodna i korisna predavanja i nadasve krajnje posjećena i lijepa druženja naše omladine."

Nakon lijepih izvedbi mevluda, ilahija i kasida, brojnim vjernicima se obratio mr. Meho ef. Šljivo, koji je govorio na temu "Ko odgaja čovjeka?". On je prije svega ukazao na ulogu naše omladine i našu obavezu naspram njihovog usmjeravanja.

Kako bi naš trud na putu odgoja urodio plodom moramo imati u vidu neke od problema sa kojima se roditelji danas susreću. Prvi od njih je, kako reče naš predavač, epidemija popustljivog odgoja, gdje su roditelji previše popustljivi pred zahtjevima njihove djece.

Drugo, na što je ukazao, je to da je jedini i pravi ambijent u kome se može pravilno odgajati čovjek porodica. Jedini pravi odgajatelj je onaj koji dijete voli više od sebe.

Zaključak je bio da čovjeka može odgojiti samo čovjek kome je Allah usadio u srce onaj uzvišeni osjećaj da na lijep i pristojan način riječju i djelom odgaja.

  • 0101

 (www.muftijstvo-mostarsko.ba)