A+ A A-

Predata Inicijativa za proglašenje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve u Bosanskom Novom

bosanski-novi- Tokom ratnih godina 1992.-1995. mnogi Bošnjaci i Bošnjakinje -muslimani ubijeni su samo zato što su vjerovali u Jednog i Jedinog. Ista sudbina zadesila je i mnoge Novljane i Novljanke, tačnije njih preko 250. Nije bilo bitno to što su stari, mladi, bespomoćni, nedužni. Jedno je bilo važno-nosili su islamsko ime i zato su morali biti ubijeni. Nije bilo važno što rahmetli Ferid ima 91. god, a nije bilo bitno ni što rahmetli Alen ima samo 7 godina, stoji u navodi se u Inicijativi predatoj načelnici opštine Bosanski Novi u kojoj se dalje kaže:

- Nama  je bitno i nama je važno. Zato danas, 06.03.2014. godine, na adresu Opštine Bosanski Novi/Novi Grad, tačnije načelnika Opštine mr. Snježane Rajilić, predsjednika Skupštine Opštine gosp. Mirka Zgonjanina te potpredsjednika Skupštine Opštine gosp. Selima Ekića predana je građanska inicijativa koju su zajedno potpisali predstavnici Udruženja povratnika, Udruženja logoraša Bosanski Novi, Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine Bosanski Novi, Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi, Udruženja Ilmijje Bosanski Novi, Opštinski odbora stranaka SDA, SDP, SBB kao i 593 građana ovog grada u kojoj se traži da se u Skupštini Opštine sprovede Zakonom predviđena procedura kojom bi dan 22. ili 23. juni bio proglašen danom sjećanja na bošnjačke žrtve rata 1992.-1995. na teritoriji naše Opštine, te da taj dan bude uvršten u opštinski kalendar značajnih datuma iza čijih obilježavanja moralno i materijalno stoji Opština Bosanski Novi/Novi Grad.

Ista će biti proslijeđena i Tužilaštvu BiH da se ubrzaju procesi privođenja pravdi osumnjičenih za ubijanje nedužnih muslimana i muslimanki  u naselju Alići/Ekići, kaže se u ovoj Inicijativi.