Promo banner

A+ A A-

Muftija Dudić posjetio Muftijstvo goraždansko, a u Sarajevu razgovarao sa saudijskim ambasadorom

mevlud-dudic-1U srijedu 26. februara 2014. godine delagacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, posjetila je Muftijstvo goraždansko i muftiju Hamed ef. Efendića. U delegaciji Mešihata bili su predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji dr. Enes ef. Svraka i rukovodilac Mearifske službe Mešihata mr. Enver ef. Omerović.

U srdačnom razgovoru domaćin se zahvalio na posjeti i goste upoznao sa stanjem i aktivnostima na području Muftijstva goraždanskog. Predsjednik Mešihata zahvalio je muftiji goraždanskom na dolasku u Novi Pazar povodom inauguracije i dodjele Murasele, te mu čestitao dvadesetogodišnjicu Muftijstva i obavljanja dužnosti muftije goraždanskog.   

Muftija dr. Dudić izrazio je podršku aktivnostima Muftijstva goraždanskog i pozvao muftiju Efendića na još bolju saradnju obzirom da je pomenuto muftijstvo i fizički najbliže prostoru Islamske zajednice u Srbiji.

Sastanak sa ambasadorom As-Sakafijem

U četvrtak 27.02.2014. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, sastao se sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu Eid es Sekafijem koji mu je čestitao na izboru na pomenutu funkciju. 

U jednostanom razgovoru predsjednik Mešihata je domaćina upoznao sa situacijom u Islamskoj zajednici i njenim aktivnostima. Saudijski diplomata je istakao da je za njegovu Ambasadu Mešihat Islamske zajednice jedini legitimni predstavnik muslimana u Srbiji, te da će kao i prije biti na raspolaganju pripadnicima islama na ovim prostorima.

Muftija dr. Dudić se istoga dana sastao i sa atašeom za vjerska pitanja Ambasade Saudijske Arabije, Abdulmedžid Gajs el Gajsom, sa kojim je dogovorena saradnja na kulturnom i prosvjetnom polju, kao i potpisivanje Protokola o saradnji između Mešihata IZ-e u Srbiji i Ministarstva vakufa Saudijske Arabije. Ataše je tom prilikom najavio i svoju skorašnju posjetu Mešihatu.

Takođe, direktor kancelarije Rabite u Sarajevu, Rahmetullah Nezir Kan, bio je treći domaćin predsjedniku Mešihata. Sa njim je, pored ostalog, bilo riječi i o predstojećem kongresu Muslimanske svjetske lige u Meki na kojem će, sa muftijom sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem, početkom marta ove godine uzeti učešće i dr. Dudić.