Promo banner

A+ A A-

Skupštinom u Zenici završene redovne godišnje skupštine medžlisa IZ Muftiluka zeničkog

U srijedu 26. februara 2014. godine održana je redovna godišnja Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Izvršnog odbora i predsjedavajućeg Skupštine gosp. Muhameda Begagića i glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2013. godinu sa općim smjernicama za rad u 2014. godini. Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2013. godine, završni račun za 2013. godinu i plan prihoda i rashoda za 2014. godinu.

skup-miz-zen-02-2014-1

Skupštinom Medžlisa Islamske zajednice Zenica završene su redovne godišnje, izvještajne, skupštine medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

Svim sjednicama skupština medžlisa Islamske zajednice prisustvovali su i svi glavni imami Muftiluka zeničkog: mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Žepče, Sulejman ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići, Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Maglaj, mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj, Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Teslić i Edin Kavazović, sekretar muftije zeničkog.

Sjednici Skupštine Medžlisa IZ Zenica prisustvovao je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju muftija je, između ostaloga, ukazao da Medžlis Islamske zajednice Zenica karakterišu četiri odrednice:

  • Odgovornost u izvršavanju zadatih obaveza,
  • Funkcionalnost i prohodnost,
  • Efikasnost u realizaciji zadatih poslova,
  • Transparentnost u radu.

Muftija je pohvalio rad Medžlisa IZ Zenica, ali je isto tako ukazao i na određene slabosti u radu.

Muftija je pohvalio projekat jedinstvene članarine, izgradnju islamskih objekata i projekat edukacije džematlija putem tribina, omladinskih predavanja i međudžematskih druženja sa zadatom aktivnošću.

Kada su u pitanju slabosti, muftija je istakao problem brojnosti polaznika mektebske nastave (4000 manje polaznika mekteba u odnosu na broj učenika koji prisustvuju časovima vjeronauke u školama), problem nepoštivanja odluka Islamske zajednice od strane džemata Stranjani i rad pokopnog preduzeća ''Irtihal''.

Također, muftija je upoznao zastupnike sa značajnim projektima koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog.

Na kraju, muftija je kazao: ''Naša misija je odgoj i obrazovanje,  naređivanje dobra, a odvraćanje od zla. Treba nam više pravde i pravičnosti, više odgovornosti, ali i više solidarnosti.

Naša trajna obaveza je da čuvamo vjeru, porodicu, džemat, zajednicu i domovinu. Posebno moramo voditi brigu o našoj omladini, nezaposlenim i socijalno ugroženim muslimanima.''

U svečanom dijelu sjednice dodijeljeno je priznanje Izvršnom odboru Medžlisa IZ Zenica za postignute rezultate u radu u mandatnom periodu 2010 – 2014. godina.

  • 0000