Promo banner

A+ A A-

Senajid Zajimović odbranio doktorsku disertaciju

Hafiz Senajid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 25. februara 2014. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru uspješno je odbranio doktorsku disretaciju "Bračni problemi i metod njihovih rješavanja sa posebnim osvrtom na BiH" i time stekao zvanje doktora nauka.

Doktorska disretacija je odbranjena pred komisijom u sastavu dr. Mevlud Dudić, predsjednik, dr. Admir Muratović, član, i dr. Sulejman Topoljak, mentor.

Članovi komisije iznijeli su mišljenje da rad hafiza Zajimovića predstavlja važan doprinos u proučvanju i istraživanju bračnih problema u Bosni i Hercegovini, te posebno istakli značaj provedenog istraživanja i statističkih podataka koji govore o percepciji i vrstama bračnih problema kao i pogledima na njihove uzroke, posljedice i načine rješavanja. Istaknuto je da je istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku u kojem su učestvovale različite starosne generacije ispitanika, ali i stručne osobe koje se bave pitanjem braka u društvu. Odajući priznanje kandidatu na uloženom trudu, naučnoj i metodološkoj utemeljenosti istraživanja, komisija je iznijela stav da bi trebalo ovu doktorsku radnju objaviti u formi knjige, što bi moglo podstaknuti i druge istraživače u cilju osvjetljavanja mnogih drugih aspekata braka i izazova sa kojima je institucija braka suočena u savremenom dobu. U tom kontekstu je kazano da je pitanje zaštite vrijednosti braka od izuzetnog značaja i da rad predstavlja prvo ovakvo istraživanje i problematiziranje bračnih problema.       

Hafiz Senajid Zajimović, rođen je 1969. godine u  Matuzićima, općina Doboj. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, postavši hafiz Časnog Kur’ana kao učenik medrese. Pohađao je kurs arapskog jezika u Tunisu, na univerzitetu Univerzitetu Zejtuna, i u Saudijskoj Arabiji. Diplomirao je u Ammanu na Šerijatskom fakultetu Jordanskog univerziteta, odsjek islamsko pravo i metodologija islamskog prava, 1997. god., a magistrirao je također u Ammanu 2000. godine na istom univerzitetu na temu “Stav islamskog i međunarodnog prava po pitanju korištenja (služenja) međunarodnim, državnim i privatnim vodama u svrhe pića i navodnjavanja”.

Radio je, između ostalog, kao predavač i zamjenik direktora medrese “Osman ef. Redžović” u Visokom te učestvovao na mnogim seminarima, edukacijskim projektima i međunarodnim konferencijama, a od 2009. godine je direktor Vakufske direkcije. Objavio je više autorskih i prevedenih radova na bosanskom i arapskom jeziku, a također je učestvovao u uređivanju više objavljenih knjiga.

Dr. Zajimović je oženjen i otac šestero djece.

  • 0101