A+ A A-

Održana skupština Medžlisa IZ Vitez

Dana 22. februara 2014. godine, odnosno 22. rebiu-l-ahira 1435. h.g. poslije podne namaza u sali Vatrogasnog doma u Vitezu je održana redovna Skupština Medžlisa IZ-e Vitez kojoj su prisustvovali: zastupnici Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Vitez, sabornici profesorica Bešo-Haskić Lejla i Đananović Halil. U odličnoj atmosferi i ugodnom ambijentu rad Skupštine je otpočeo ašeretom, koje je proučio hafiz Salih-ef. Haseljić imam džemata Počulica. Nakon proučene fatihe, predsjednik Medžlisa Asim Begović je poselamio prisutne lijepim i toplim riječima te izrazio zadovoljstvo i zahvalu na velikom odzivu delegata.

Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu na Skupštini Medžlisa je podnio glavni imam Mihnet-ef. Mehmedović koji je kazao: „ Na području Medžlisa IZ-e Vitez živi oko 11.500 Bošnjaka, a vjerski život je organizovan u 9 džemata. Broj bošnjačkih domaćinstava je oko 3.350, sa oko 2.500 članova IZ-e. Zaposleno je 10 imama, devet aktivnih koji imaju postavljenje Rijaseta i kojima se uplaćuje PIO i jedan honorarni koji nema postavljenje Rijaseta. Mektebska nastava se izvodi na 19 mjesta, 12 džamija i 7 mesdžida. Mektebsku nastavu izvodi 10 imama. Broj upisanih polaznika u mektebskoj 2012/2013. godini je 983, Kur'an uči 354 polaznika, a sufaru 275 polaznika. Najuspješniji polaznici na takmičenju na nivou Medžlisa iz opšteg znanja su bili: Rebihić Almedin iz džemata Grbavica i Ahmić Dženeta iz džemata Ahmići. Prvo mjesto iz kiraeta mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole osvojio je Patković Harun predstavnik džemata Ahmići a za stariji uzrast iz kiraeta od VII do VIII razreda osnovne škole prvo mjesto osvojila je Jašarević Merima predstavnica džemata Lupac. Najuspješniji imam Medžlisa Vitez za 2013. godinu izabran je Almedin-ef. Mešković imam džemata Lupac. Na području Medžlisa IZ-e Vitez rade dvije osnovne škole koje pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti i jedna „Srednja mješovita škola“. Nastavu iz Vjeronauke u osnovnim školama je pohađalo 1.172 učenika. Vjeronauku u osnovnim školama predaje šest nastavnika sa visokom stručnom spremom. U „Srednjoj mješovitoj školi“ Vjeronauku predaje profesor Haskić Selvedin a nastavu je pohađalo 255 učenika“.

sjed-skup-miz-vit-02-2014-1

Predsjednik Medžlisa Asim Begović i sekretar Mirnes Alihodža su govorili o administrativno-pravnom radu i odgovarali na postavljenja pitanja delegata. Posebno su istakli o aktivnostima na izgradnji infrastrukture gdje je također puno urađeno. Izvršni odbor Medžlisa je dao poseban prioritet izgradnji zgrade Medžlisa Islamske zajednice Vitez 18 X 14 m, sa urađena četiri poslovna prostora, imamskim stanom i prostorijama Medžlisa. Do sada na izgradnji objekta zgrade Medžlisa najviše je pomogla općina Vitez iz svog budžeta. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za građevinske radove opremanje poslovnih prostora zgrade Medžlisa je uplatila sredstva u vrijednosti od 58.754,15 KM. U džematu Kruščica, naselje Vraniska, u toku je izgradnja džamije. Idejni projekat džamije je uradio arhitekta Ramić Munib a prema predmjeru i predračunu vrijednost radova iznosi preko 200.000,00 KM. Kuvajtske organizacije “Most udruženja“ uplatit će 140.000,00 KM a mještani Vraniske trebaju da uštede i obezbijede 60,000,00 KM. U ovoj godini, ako Bog da treba se završiti džamija i napraviti otvorenje. U 2013. godini općina Vitez je izdvojila namjenska sredstava za zgradu Medžlisa kao i finansijska sredstva za obilježavanje vjerskih manifestacija. Prema prioritetima drugi važan projekat Medžlisa je iznalaženje finansijskih sredstava za izgradnju III faze radova Šehidskog mezarja u Starom Vitezu u dogovoru sa: Muftilukom travničkim, direktorom Kantonalne Boračko invalidske zaštite, sa predstavnicima Memorijalnog centra Fonda kantona Sarajevo i predstavnicima općine Vitez. Svim zaposlenim u Medžlisu za 2013. godinu su uplaćene plaće kao i doprinosi na penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Zastupnici Medžlisa su izrazili pohvale, zadovoljstvo, podršku Medžlisu Vitez ali iskrene i dobronamjerne primjedbe te da u narednom periodu Medžlis Islamske zajednice Vitez unaprijedi svoj rad u svim segmentima.

Nakon zaključaka, konstruktivnih prijedloga, sugestija i smjernica za daljnji rad, zastupnici su jednoglasno usvojili izvještaj o vjersko prosvjetnom radu, administrativno- pravnom radu, finansijskom poslovanju za 2013. godinu, kao i plan aktivnosti za 2014. godinu. Na samom kraju predsjednik, Glavni imam i sekretar su još jednom iskazali veliku zahvalnost: prisutnim zastupnicima, gostima, Izvršnom odboru, Rijasetu, Muftijstvu travničkom, općini Vitez, privrednicima, pojedincima kao i onima koji su uključeni u sve navedene aktivnosti uz molbu upućenu Allahu, dž. š. da sve spomenute nagradi.
Alihodža Mirnes