A+ A A-

Održana IV redovna sjednica Skupštine MIZ Sarajevo

U srijedu 19. februara  2014. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je IV redovna sjednica Skupštine Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, koja je otpočela učenjem odlomka iz časnog Kur'ana kojeg je proučio Resul ef. Alić.

sjed-skup-miz-sar-02-2014-1

Nakon ašareta pristupilo se usvajanju Dnevnog reda, koji je jednoglasno i usvojen, a podrazumjevao je: razmatranje i usvajanje prijedloga Izvještaja o radu Izvršnog odbora MIZ Sarajevo u 2013. godini, zatim potvrđivanje i davanje saglasnosti Izvještaju o finansijskom poslovanju MIZ Sarajevo u 2013. godini, te potvrđivanje finansijskog plana MIZ Sarajevo za 2014. godinu.

Prvi uvodničar je bio sekretar MIZ Sarajevo g.  Esad Karahmet, koji je prezentovao Izvještaj o radu Izvršnog odbora MIZ Sarajevo u 2013. godini, ujedno odgovarajući na pitanja koja su članovi Skupštine ranije dostavili. G. Karahmet je iznio osnovne podatke o Medžlisu, ali i neke novine kada je u pitanju predstojeća promjena i dopuna Ustava IZ-e u BiH, a koje se tiču rada Skupštine MIZ Sarajevo, poručivši da je ovo vjerovatno posljednja skupština kojom predsjedava predsjednik IO MIZ Sarajevo, što će se promjeniti predstojećim amandmanima na Ustav IZ u BiH. U okviru svog izlaganja g. Karahmet  je iznio i neke činjenice u okviru kojih je istakao da je samo u prošloj godini obavljeno i svečano otvoreno pet džamija i dva mekteba. Na području MIZ Sarajevo su obnovljene sve u ratu porušene džamije, i izgrađene su nove tamo gdje je trebalo, ali su izvršene i sanacije i konzervacije starih  mesdžida  i džamija koje predstavljaju i kulturno-historijsko naslijeđe muslimana.Također istaknuto je da se posebno može biti zadovoljno urađenom sanacijom, konzervacijom i unutrašnjim  uređenjem Ferhadija džamije u Sarajevu. MIZ Sarajevo je poduzeo i značajne aktivnosti na legalizaciji vjerskih objekata-džamija, što je rezultiralo da su neke džamije dobile naknadne građevinske dozvole, a najveći broj  predmeta je u radu i obradi. Na osnovu zaključka  Skupštine i IO MIZ Sarajevo napravljene su pretpostavke koje su omogućile  da se u decembru 2013. godine  primi u stalni radni odnos 12 imama, od kojih su četiri hafiza Kur'ana.

Drugi uvodničar je bio glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović koji je prezentovao izvještaj o radu VPS MIZ Sarajevo za 2013. godinu. Glavni imam je poručio da je taj izvještaj rezultat rada svih aktera, od članova IZ-e,  preko imama do službi medžlisa, a svi navedeni učestvuju u misiji naređivanja dobra i odvraćanja od zla.Vjerski život na području MIZ Sarajevo, koji obuhvata cjelokupni prostor sarajevskog Kantona  i najveći je medžlis u BiH, organiziran je kroz 157 džemata, odnosno 152 džamije i 50 mekteba. Imamsku,hatibsku i mualimsku dužnost obavlja 82 stalno uposlena i 105 honorarnih imama.Mr. Dautović je istakao da je na osnovu jasnih pokazatelja stanje vjerskog života na području ovog medžlisa na zadovoljavajućem nivou. To je između ostalog i rezultat redovnih, ali i mnogobrojnih vanrednih aktivnosti koje je poduzela Vjersko-proavjetna služba MIZ Sarajevo, ali i zbog nekoliko specijalnih programskih sadržaja i projekata, poput Manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“, „Večeri Kur'ana“ u Carevoj džamiji, tradicionalnog Bajramskog  koncerta, Akademije povodom Nove hidžretske godine u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili i sličnih projekata. Vjersko prosvjetna služba MIZ Sarajevo je u cilju unaprijeđenja mektebske nastave, također poduzela brojne aktivnosti poput: doedukacije muallima, uvođenje jedinstvenog plana i programa hatmi, pokretanje Svečane akademije „Kur'an po mom srcu piše“, i druge.

Treći uvodničar je bila g. Ismeta Sućeska, rukovodilac finansijsko-računovodstvene službe MIZ Sarajevo, koja je prezentovala Izvještaj o finansijskom poslovanju medžlisa za 2013. godinu, te Plan finansijsko-materijalnog poslovanja za 2014. godinu. Nakon toga, upriličena je rasprava o pomenutim izvještajima i planovima, u kojoj je učešće uzeo veliki broj članova Skupštine, postavljajući pitanja i ponudivši  zanimljive prijedloge, poput onoga da se u budućnosti članovi Izvršnog odbora MIZ Sarajevo više posvete  intenzivnijoj saradnji s džematima i džematskim odborima. Uz pohvale za sve uvodničare i prezentirane izvještaje i planove, članovi Skupštine su iste i prihvatili.

Edin Spahić

(www.medzlis-sa.ba)