A+ A A-

Promocija knjige "Svjedok vremena" u Konjicu

Omladinski krug Medžlisa IZ Konjic u suradnji sa Centrom za kulturu Narodnog univerziteta u Konjicu u četvrtak 5.12.2013. upriličio je promociju knjige dr. hfz. Halila Mehtića „Svjedoke vremena“.

prom-knjig-miz-konj-12-2013-1

Promocija je održana u  Drvenoj sali Narodnog univerziteta Konjic s početkom u 18:30 minuta. Pored autora o knjizi je govorio i prof.dr. Džemal Najetović. Promocija je bila veoma dobro posjećena o čemu svjedoče fotografije sa  promocije.

O knjizi dr. hafiza Mehtića recenzent akademik Ferid Muhić između ostalog je napisao:

"Knjiga "Svjedok vremena", istaknutog profesora, uglednog naučnika, jednog od vodećih imama na prostorima Bosne i Hercegovine, danas predstavlja i znači upravo ono što je nekada značila i predstavljala besjeda Migeuela de Unamuna izrečena u lice fašističkom generalisimusu Franku, istom onom koji je pokraj desetina hiljada pobijenih političkih protivnika neposredno pred gostovanje na Univerzitetu Salamnka naredio i likvidaciju velikog pjesnika i humaniste Garsija Federika Lorke. Ova knjiga je upravo ta dugo odlagana riječ istine koju svi čekaju ali je niko ne smije izgovoriti, riječ čovjeka koji se zavjetovao istini i koji taj zavjet nikada nije pogazio."

Iza predgovora i uvoda u knjizi Svjedok vremena slijede naslovi:

Kome smeta vjeronauka u školama, Poniženje za Wiesenthala, Sretan ti rođendan, Domovino, Vjerski odgoj humanizira društvo, Križevi i krstovi kao međe, Poniženje za one koji su najdostojniji bosanske časti i slobode, Tako mi sablje koju pašem, Evropa kojoj težimo, Hajduk i jataci, Čega se pametan stidi time se budala ponosi,  Šezdeset godina borbe Palestinaca za slobodu, Mevlud i Dan nezavisnosti, Novo ruho Sandžaka, Politička drskost i jasan cilj, Evropa nenavikla na religiozni pluralizam, Izraelski pucanj u čovjekoljublje, Bolje dram vlasti nego tovar blaga, Arapski muslimani na razmeđu, Zašto se gase naši časopisi, Vrijednost Bajrama i zlo nasilja, Sabur se uvijek isplati te još desetak naslova i poglavlja koje sačinjavaju ovui knjigu  formata A5 sa 156 stranica.

Izdavači ove knjige su Islamski pedagoški fakultet Zenica, 2013 ,te Dobra knjiga Sarajevo.

Nakon održane promocije u Divanhani Medžlisa islamske zajednice Konjic nastavljeno je ugodno i korisno druženje hafiza Mehtića sa članovima omladinskog kruga pri Medžlisu Islamske zajednice Konjic koji su se kroz nekoliko interesantnih pitanja vezanih za savremene probleme u našem društvu okoristili hafizovim mišljenjem.

Esad Bajić

  • 0101